archived page

Komisija za preprečevanje korupcije predsednika republike razbremenila vsakršne odgovornosti

Ljubljana, 3.3.2009  |  sporočilo za javnost


Urad predsednika republike se je danes seznanil z načelnim mnenjem Komisije za preprečevanje korupcije, ki se nanaša na pravilnost izvedbe javnega naročila za storitev letalskega prevoza ob uradnem obisku predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka v Bosni in Hercegovini. Iz mnenja izhaja, da "predsednik republike pri izvrševanju svojih ustavnih in zakonskih pristojnosti, ne samo formalno, pač pa dejansko nima in ne more imeti nobenega vpliva na postopke javnega naročanja, ki jih v okviru svojih pristojnosti izvaja Urad predsednika Republike Slovenije."

Tako tudi v danem primeru predsednik republike ni imel nobenega vpliva in ne možnosti odločanja, kako bo urad zagotovil izvedbo njegovega mednarodnega obiska. Ker o izbiri letalskega prevoznika ni bil seznanjen, je po mnenju komisije razumljivo, da ni imel razlogov zahtevati preverjanje pravilnosti tega postopka. Komisija tudi izrecno poudarja, da je predsednik republike takoj potem, ko je nastal dvom v pravilnost navedenega postopka izbire letala za izvedbo tega uradnega obiska, javno pozval nadzorstvene institucije, da predmetni postopek javnega naročila preverijo, pri čemer se je v svoji funkciji vzdržal kakršnih koli izjav ali ravnanj, s katerimi bi lahko kakorkoli vplival na nepristranskost in objektivnost nadzora.

Urad predsednika republike je v obravnavani zadevi komisiji predložil vso potrebno in zahtevano gradivo in natančno pojasnil specifične razloge in okoliščine, ki so narekovale temu primerne pogoje in zahtevnost postopkov za nemoten potek uradnega obiska predsednika republike v Bosni in Hercegovini.

Komisija za preprečevanje korupcije je v svojem načelnem mnenju presodila vse navedbe in predložene dokaze in ob tem ugotovila, da je šlo za zelo zahtevne postopke javnega naročila. Ugotovljeno pa je bilo, da bi uradna oseba, ki je izvajala postopek javnega naročila ob upoštevanju načela gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti javnega naročila ter upravljanja z javnimi finančnimi sredstvi, morala opraviti tudi predhodno poizvedbo o cenah letalskih storitev tudi pri ponudnikih, registiranih v Sloveniji. Zaradi tega je komisija ugotovila, da dejanje uradne osebe, ki je bila v uradu predsednika republike zadolžena za izvedbo tega javnega naročila, predstavlja kršitev dolžnega ravnanja, s katero je drugemu omogočila pridobivanje neupravičene koristi in da njeno ravnanje ustreza definiciji korupcije po 3. alinei 2. člena Zakona o preprečevanju korupcije.

Takoj po seznanitvi z načelnim mnenjem Komisije je generalni sekretar Stojan Tramte kot predstojnik Urada predsednika Republike Slovenije ob sprejemanju objektivne odgovornosti za ta konkretni primer predsedniku republike ponudil svoj odstop.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani