archived page

Nagovor predsednika republike

Ljubljana, 16.3.2012  |  izjava


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Drage državljanke in državljani Republike Slovenije,

Jeseni bomo imeli predsedniške volitve. O tem sem v preteklih mesecih resno razmislil in se odločil: na letošnjih predsedniških volitvah nameravam kandidirati za drugi mandat predsednika Republike Slovenije. Kandidiral bom kot kandidat državljank in državljanov, z listo podpornikov iz vseh delov Slovenije in iz vseh delov naše družbe.

Pred odločitvijo sem se obširno posvetoval. Mnogi sogovorniki so mi povedali, da je moja kandidatura za drugi mandat naravna in pričakovana. Mnogi so opazili, da se ves čas opravljanja predsedniške funkcije iskreno in po najboljših močeh trudim za dobro naših ljudi, za skupno dobro naše domovine. Vselej sem ravnal načelno, po svoji vesti in s polno odprtostjo do javnosti, do vseh državljank in državljanov naše države. Sem nestrankarski predsednik in bom nestrankarski kandidat za drugi predsedniški mandat. Ob tem pa sem vselej pripravljen na sodelovanje z vsemi strankami in z vsemi ljudmi dobre volje, za dobro Slovenije.

Spoštovane državljanke in državljani,

Živimo v časih, ki zahtevajo veliko naporov. Bremena za izhod iz krize morajo biti razporejena pravično. Ohraniti in okrepiti moramo temeljne družbene vrednote, kot so solidarnost, pomoč sočloveku, ustvarjalnost in sposobnost za premišljeno tveganje. Ohraniti moramo načelo socialne države in ga razvijati skladno z zahtevami časa. Potrebujemo strpno, umirjeno in racionalno politično razpravo. Okrepiti moramo načelo vladavine prava in odpraviti korupcijo. Razviti moramo ustrezno medgeneracijsko solidarnost. Mladim moramo odpreti boljše perspektive za izobraževanje in zaposlitev, starejšim pa pogoje za varno in dostojanstveno starost. Naši državi moramo zagotoviti položaj med najbolj razvitimi, najbolj uspešnimi in najbolj pravičnimi državami sveta.

To so zahtevne naloge. Prepričan sem, da jih zmoremo. Potrebujemo pa več zaupanja vase in v svoje sodržavljane, več samozavesti in optimizma. Temu je posvečeno moje sedanje delo in moja kandidatura za drugi mandat na položaju predsednika Republike Slovenije. Tako kot doslej sem prepričan v modrost vaše presoje, drage državljanke in državljani, in upam na vašo podporo.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani