archived page

Predsednik republike sprejel kanadsko generalno guvernerko

Brdo pri Kranju, 3.12.2008  |  sporočilo za javnost

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela generalno guvernerko Kanade Michaëlle Jean in soproga Jean-Daniela Lafonda (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta danes dopoldan sprejela generalno guvernerko Kanade Michaëlle Jean in soproga Jean-Daniela Lafonda. Slovenski predsednik in kanadska generalna guvernerka sta se zadržala v daljšem in prisrčnem pogovoru, v katerem sta se strinjala, da so odnosi med državama zelo dobri in da ni veliko dodati k odličnim političnim in drugim komunikacijam, ki potekajo med državama. Predsednik dr. Danilo Türk je dejal, da sta govorila predvsem o etničnih odnosih in izkušnjah Kanade na področju multikulturalizma ter o potrebi, da v državah Evropske unije razvijamo medkulturni dialog in poiščemo odgovore na vsa vprašanja, ki jih ta tema prinaša. Predsednik je posebej poudaril, da je Kanada zelo napredovala na tem področju, saj je država odličnega multikulturnega dialoga in ima veliko izkušenj na področju multikulturalizma. Te izkušnje so zelo praktične in konkretne ter lahko pomagajo tudi Evropi, ki se čedalje bolj sooča z vprašanji, ki jih prinašajo imigracije. "Evropa ni zelo navajena na ta vprašanja in se lahko od drugih tudi kaj nauči. To učenje je seveda vedno dvostranska pot in iz takega dialoga se lahko nekaj naučimo vsi," je predsednik povzel skupno spoznanje pogovora z generalno guvernerko.

Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta sprejela generalno guvernerko Kanade Michaëlle Jean in soproga Jean-Daniela Lafonda (FA BOBO)Generalna guvernerka Kanade Michaëlle Jean se je predsedniku zahvalila za topel sprejem in izrazila obžalovanje, ker je morala svoj načrtovani obisk v Republiki Sloveniji skrajšati zaradi nujnih političnih aktivnosti v Kanadi, pri katerih bo kot generalna guvernerka sodelovala v prihodnjih dneh. Pozdravila je izjemno prijateljstvo med Kanado in Republiko Slovenijo ter čestitala Sloveniji za to, kar je uspela doseči kot družba v zelo kratkem času po razpadu nekdanje Jugoslavije. Slovenijo je ocenila kot državo v polnem razvoju, ki je lahko zgled za ves svet in tudi za Kanado. Ob tem je dodala, da so dosežki slovenskega predsedovanja velik navdih tudi za Kanado. Generalna guvernerka je tudi sama poudarila pomen tesnega sodelovanja in zavezništva, ki bo pokrivalo vsa področja človeškega delovanja. Kot je dejala, imata državi veliko skupnega, v Kanadi pa cenijo tudi prispevek, ki ga je predsednik dr. Danilo Türk dal osebno k resničnemu ustvarjanju dobrega medkulturnega dialoga, spodbujanja pravic manjšin in migrantov ter h gradnji družbe, v kateri bodo vladali harmonija ter družbeni in socialni mir.

Skupna izjava za medije predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in generalne guvernerke Kanade Michaëlle Jean (FA BOBO)
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani