archived page

Predsednik o vlogi Slovenije v globalnem razvoju

Ljubljana, 16.10.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja dogodka "Vstani in ukrepaj" v okviru Slovenskih razvojnih dni (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja dogodka "Vstani in ukrepaj" v okviru Slovenskih razvojnih dni, ki so namenjeni ozaveščanju javnosti o pomenu mednarodnega razvojnega sodelovanja in o prizadevanjih mednarodne skupnosti za uresničevanje razvojnih ciljev tisočletja. Predsednik je v nagovoru spregovoril o vlogi Slovenije kot razvite države na področju razvojne pomoči. Poudaril je, da je razvojna pomoč povezana z gospodarskim sodelovanjem med državo donatorko in državo prejemnico. Ker je Slovenija kot razvita država in članica EU še na začetku poti, je prav, da se o razvoju pogovarjamo čimbolj celovito, upoštevaje tako razsežnost razvojne pomoči, kot tudi razsežnost gospodarskega sodelovanja, je dejal predsednik.

V nadaljevanju se je dotaknil razvojnih ciljev tisočletja in predstavil, kako se je ta ideja postopno izoblikovala skozi serijo razvojnih konferenc, ki so jih Združeni narodi organizirali v devetdesetih letih 20. stoletja. V letu 2000 so bili razvojni cilji tisočletja naposled definirani in zajeti v posebnem poročilu generalnega sekretarja Organizacije združenih narodov, kar je bil po oceni predsednika velik uspeh. Politični zapleti, ki so sledili vojni v Iraku, ter kasnejša gospodarska kriza so ogrozili izvajanje teh ciljev. Zato bi morali po besedah predsednika vložiti dodatne napore v smeri uresničevanja teh ciljev in po potrebi katere od njih revidirati.

Predsednik republike je kot enega od bolj uresničljivih razvojnih ciljev navedel enakopravnost žensk, ki je tudi politično pomemben cilj. Poudaril je, da je pri tem kritičnega pomena izobraževanje, kar so dokazale številne empirične raziskave. Tudi v deželah z izrazito patriarhalnimi tradicijami namreč izobraženost ženskega dela prebivalstva izjemno vpliva na družbene odnose in razvoj. To velja tudi za Slovenijo, saj nobena družba ni popolna v tem pogledu, je dejal predsednik in dodal, da je ravnotežje med moškimi in ženskami v procesih odločanja kritičnega pomena za uravnotežen razvoj.

V zaključku nagovora je izpostavil, da Slovenija potrebuje boljše razumevanje globalnega okolja. "Naša prihodnost je v suverenosti, odprtosti in sposobnosti povezovanja s svetom kot celoto. Na tem moramo delati in tu je nalog veliko," je poudaril predsednik dr. Danilo Türk. Slovenija mora razumeti, kakšno ravnanje v globalnem svetu se pričakuje od razvite države. To pa je po predsednikovih besedah povezano tudi s premagovanjem zgodovinskih bremen. Izrazil je upanje, da bo to premagovanje uspešno in da se bo Slovenija znala spoprijeti z vprašanji njene vloge v globalnem razvoju, povezovanja z globalnim svetom in razumevanja sveta.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani