archived page

Predsednik sprejel slovensko biatlonsko reprezentanco

Ljubljana, 12.3.2012  |  govor


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na sprejemu za člane slovenske biatlonske A reprezentance, člane strokovnega vodstva biatlonskih reprezentanc ter predstavnike Smučarske zveze Slovenije in Zbora za biatlon
Ljubljana, 12. marec 2012


Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel člane slovenske biatlonske A reprezentance, člane strokovnega vodstva biatlonskih reprezentanc ter predstavnike Smučarske zveze Slovenije in Zbora za biatlon (foto: Tina Kosec/STA)Dragi naši šampioni,
dragi gostje,

ni treba posebej poudarjati, v kako veliko veselje mi je, da vas lahko danes tu pozdravim po najuspešnejšem nastopu na svetovnem prvenstvu v biatlonu in povem, kako ponosni smo v Sloveniji na vaš dosežek. Ta dosežek je izjemen po vseh merilih. Zaslužili ste svetovno slavo in dobili ste svetovno slavo.

Če je pri tem nastala razprava o kakšnih tehničnih problemih v zvezi z uvrstitvijo štafete, je ta samo še utrdila pomen vašega dosežka. Tako smo danes v Sloveniji zadovoljni in navdušeni, da imamo tako odlične biatlonke in biatlonce, da smo zmagoviti v mešani štafeti in v individualnem dosežku. Slovenija je na področju biatlona prehitela nekatere svetovne velesile, kot so Švedska, Rusija in še nekatere druge velike države, ki stalno, na vsakem prvenstvu pričakujejo najboljše uvrstitve. Slovenija je tu zablestela in je pokazala, da ima športnike, športne junake in junakinje, ki so sposobni premagati svetovno elito. In vsi smo vam za to hvaležni.

Hvaležni smo vam tudi za to, ker s takim odličnim dosežkom in z vsem, kar je moralo biti vloženega v ta dosežek, dajete zgled mladi generaciji. Nikoli ni besed, s katerimi bi se lahko preveč poudarilo prav ta prispevek. Živimo v časih, ko dobrih zgledov ni ravno preveč, ko so dobri zgledi dragoceni, ko je treba gojiti samozavest, občutek, da smo sposobni najvišjih dosežkov, in ko je treba gojiti tudi optimizem. Brez samozavesti in brez optimizma seveda ni vrhunskih rezultatov.

Seveda pa vemo tudi, da je v take vrhunske rezultate treba vložiti veliko dela, ki ste ga vložili sami s svojim nastopanjem in vsem, kar je bilo potrebnega za priprave, in pa veliko dela vseh drugih, trenerjev, organizatorjev, smučarske zveze in drugih, ki so sodelovali pri tem velikem podvigu.

V Sloveniji bi morali bolje razumeti, da organiziran šport in vrhunski športni dosežki zahtevajo trajno pozornost. Moram reči, da me zato skrbi, ko slišim, kako se klestijo sredstva za trenerje. Brez odličnega trenerskega dela ne moremo imeti dobrih rezultatov in ne moremo mladi generaciji zagotavljati tistih športnih možnosti, ki jih ta generacija zasluži in ki jih ta država potrebuje.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel člane slovenske biatlonske A reprezentance, člane strokovnega vodstva biatlonskih reprezentanc ter predstavnike Smučarske zveze Slovenije in Zbora za biatlon (foto: Tina Kosec/STA)Zato bi rad danes posebej poudaril: dosežki, kakršne smo doživeli s strani naših vrhunskih športnikov v zadnjem času, morajo biti tudi razlog za razmislek o tem, kako naj država vodi svojo politiko do športa. Ta politika mora biti odgovorna in mora vedeti, da je fizična kultura in šport bistvena prvina naše skupne kulture, našega prizadevanja za boljše čase. Če ne bomo na tem področju še naprej uspešno zagotavljali tistih minimalnih pogojev, ki smo jih zagotavljali do sedaj – in vedeti moramo, ti pogoji niso nikoli bili razkošni – ne bomo mogli zagotavljati dobrega razvoja.

Šport vidim kot integralni del našega razvoja, ne kot neko ločeno dejavnost, ki je popolnoma odvisna od entuziastičnih posameznikov. Seveda entuziastične posameznike imamo. Srečni smo, da je tako, in ponosni smo na to. Vendar moramo vsi skupaj kot družba in vsa naša državna struktura s svojimi prispevki pri tem sodelovati in storiti tisto, kar je nujno za to, da se bomo obdržali na ravni, ki smo jo dosegli, in da bomo po možnosti dali tem športnim junakom možnosti za nadaljnje odlične dosežke.

Danes bi rad še posebej poudaril prispevek, ki ga je dal tem dosežkom g. Jakov Fak. Tu je še nekaj druge simbolike, neke dodatne simbolike k vsemu temu, kar vidimo ob tem velikem športnem dosežku. Imamo izvrsten primer slovensko-hrvaškega sodelovanja. Mi vemo, da se Jakov Fak nikakor ni odrekel svoji narodni pripadnosti. Vključil se je v slovensko ekipo z najboljšim možnim prispevkom. Tega prispevka smo v Sloveniji izjemno veseli in ga štejemo tudi kot naš dosežek, dosežek našega organiziranega športa in vsega, kar počnemo v tej državi dobrega. Hkrati pa se ga veselimo tudi kot dosežka hrvaškega naroda.

Rad bi, da se dobro razume ta obojestranska povezanost. Mi smo veseli, da Jakov Fak govori tako lepo slovenščino in da se je tako lepo vključil tudi v naš medijski prostor. Moram reči, da njegovi dobri, premišljeni medijski nastopi veliko prispevajo k temu, da v Sloveniji razumemo pomen prizadevanja za vrhunske dosežke, na športnem področju in na vseh drugih področjih. Ko slišimo te, tako izbrane in tako dobro premišljene besede, smo seveda izjemno veseli.

Ampak to ne pomeni, da kakorkoli zmanjšujemo pomen dejstva, da je g. Fak hrvaški državljan in pripadnik hrvaškega naroda in da je to tudi njegov uspeh, uspeh hrvaškega naroda. In če lahko skupaj kaj naredimo za kakšen velik uspeh, potem nas mora to veseliti še toliko bolj. Sklenili smo tudi razne dogovore s Hrvaško, s ciljem, da bomo skupaj naredili kaj dobrega, in vidite, tu imamo že zgled, kako lahko kaj dobrega naredimo skupaj, kako lahko kaj velikega naredimo skupaj. In mogoče je ravno v tem tudi kakšno sporočilo za našo politično domišljijo, za domišljijo, ki jo moramo imeti za dobre skupne prihodnje rezultate.

Vidite, to je nekaj misli, ki jih delimo vsi, ki smo spremljali vaše delo, vaše dosežke, vaš izjemen rezultat in trenutke svetovne slave. Danes smo vam za to hvaležni. Verjamem, da boste te hvaležnosti uživali še več, ko boste te dni med našimi ljudmi, in jaz bi želel, da si zapomnite današnjo priložnost kot tisti trenutek, v katerem vam Slovenija na ta simbolični način izreka priznanje, hvaležnost, in vam želi veliko uspeha pri športnem delu in pri vsem, kar boste delali v življenju poslej. Hvala še enkrat in vse najboljše za prihodnje.


Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel člane slovenske biatlonske A reprezentance, člane strokovnega vodstva biatlonskih reprezentanc ter predstavnike Smučarske zveze Slovenije in Zbora za biatlon (foto: Tina Kosec/STA)Zahvala Jakova Faka


Spoštovani predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk,

v svojem imenu in v imenu celotne slovenske biatlonske reprezentance se vam zahvaljujem za sprejem, ki ste nam ga pripravili. V posebno čast si štejemo, da ste opazili naše napore, naš vsakodnevni trud in zgodovinske uspehe, ki smo jih dosegli na pravkar končanem svetovnem prvenstvu.

Verjamem, da ste v nas biatloncih prepoznali prave ambasadorje slovenskega športa in obenem tudi slovenske države. Z veseljem zastopamo državo, ki nam daje pogoje in možnosti, da se športno udejstvujemo na najvišjem možnem nivoju. Seveda nam ni vedno lahko in v težkih situacijah moramo nemalokrat stisniti zobe, zato pa se takšnih uspehov veselimo še s toliko večjim zadovoljstvom.

Vemo, da časi niso rožnati, in to vedno bolj občutimo tudi v športu. Biatlonci smo kot kakšna tipična slovenska družina – z majhnimi sredstvi, odrekanjem, srčnostjo in vztrajnostjo delamo čudeže in nizamo zmagovite uspehe, tako osebne kot športne.

Spoštovani predsednik, na vas se obračamo z apelom, da nam v teh razmerah pomagate v okviru vaših zmožnosti in pristojnosti. Prepričani smo, da smo skupaj z vami na pravi poti. Dovolite, da vam ob tej priložnosti podarimo simbolično darilo, številko enega od članov biatlonske mešane štafete, in skromno darilo.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani