archived page

Sprejem ob dnevu pripadnikov mirovnih misij OZN

Ljubljana, 31.5.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk je ob svetovnem dnevu pripadnikov mirovnih misij Organizacije združenih narodov ter vseh misij, ki potekajo s soglasjem OZN, priredil sprejem za slovenske udeležence misij (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk je ob svetovnem dnevu pripadnikov mirovnih misij Organizacije združenih narodov ter vseh misij, ki potekajo s soglasjem OZN, priredil sprejem za slovenske udeležence misij. V pozdravnem nagovoru je poudaril pomen prispevka, ki ga Republika Slovenija daje mednarodnim mirovnim operacijam, ter prispevka, ki ga pripadnice in pripadniki teh operacij dajejo Republiki Sloveniji. Predsednik je izpostavil, da Republika Slovenija že 15 let sodeluje v mednarodnih mirovnih operacijah z vojaškimi in kasneje tudi policijskimi enotami, spomnil pa je, da so Slovenci v njih sodelovali že mnogo prej, še v času Avstro-Ogrske in Jugoslavije.

Danes je po besedah predsednika naša prisotnost v mednarodnih mirovnih operacijah močna tako s stališča številčne zastopanosti glede na število prebivalcev Republike Slovenije kot tudi z vidika kakovosti prisotnosti, kakovosti zastopanja in kakovosti prispevka, ki ga slovenski kontingenti dajejo mednarodnim mirovnim operacijam. Predsednik je poudaril, da smo v Sloveniji lahko ponosni na naše pripadnice in pripadnike mirovnih operacij, tako v vojaškem kot policijskem delu, ki so se izkazali z visoko ravnjo usposobljenosti in strokovnosti. Na to kaže tudi dejstvo, da v vsem tem času nismo imeli žrtev ali izrazito nevarnih situacij s hujšimi posledicami, čeprav mirovne operacije že po svoji definiciji vsebujejo resne nevarnosti in nesrečnih dogodkov ne moremo izključiti.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk je ob svetovnem dnevu pripadnikov mirovnih misij Organizacije združenih narodov ter vseh misij, ki potekajo s soglasjem OZN, priredil sprejem za slovenske udeležence misij (foto: Tina Kosec/STA)Še bolj pomembno je, da razumemo tudi to, da se potrebe in naše možnosti prispevkov nenehno razvijajo, je dejal predsednik. Nobena mirovna operacija ni večna in razmišljati moramo tudi o možnostih drugačne prisotnosti, zlasti na Kosovu, kjer sta trenutno angažirani dve tretjini naših pripadnikov mirovnih sil. Predsednik je posebej omenil civilno prisotnost, kamor spada angažiranje na področjih uprave, šolstva, zdravstva in nekaterih drugih javnih služb. Opozoril je, da na tem področju še nismo dovolj razviti, zato nas čaka še precej dela, ko bodo tovrstne potrebe postajale aktualnejše. Predsednik je izrazil prepričanje, da bo tudi naša civilna podpora po zaključku operacije mednarodne skupnosti v Afganistanu leta 2014 dobila primeren profil. Poudaril je, da bo prav civilna prisotnost dala celovitost in zaokrožila naša prizadevanja, ki so se tako uspešno razvijala zadnjih 15 let.

Predsednik je posebej izpostavil, da je Republika Slovenija privržena načelom ustanovne listine Organizacije združenih narodov in da resno jemlje mednarodno pravo. Zato so za nas sprejemljive tiste mednarodne mirovne operacije, ki imajo polno avtorizacijo Varnostnega sveta OZN. Slovenija mora biti po besedah predsednika v prihodnje zelo precizna in resna, ko gre za vprašanje legitimnosti in pravne podlage mednarodnih mirovnih operacij. Ne glede na raznovrstnost operacij in nalog mednarodnih mirovnih sil, pa platforma teh mirovnih sil vselej ostaja ista – legitimnost, ki jo daje Organizacija združenih narodov in njen Varnostni svet, je dodal predsednik.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil dr. Danilo Türk se je v zaključku svojega nagovora zahvalil vsem pripadnicam in pripadnikom mednarodnih mirovnih operacij, izrekel priznanje njihovemu delu ter izrazil željo, da bi bilo to delo uspešno tudi v prihodnje in da bi v Sloveniji vselej našli dobre odločitve za vsako prihodnje angažiranje v mednarodnih operacijah.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani