archived page

Predsednik sprejel novoizvoljeno Vlado Republike Slovenije

Ljubljana, 13.2.2012  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janšo (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janšo, s katerim sta se zadržala v krajšem pogovoru. Predsednik republike je zatem priredil sprejem za novoizvoljeno Vlado Republike Slovenije. V pozdravnem nagovoru je čestital članom vlade ob njihovi izvolitvi ter jim zaželel uspešno delo v prihodnje, ob tem pa je poudaril pomen dobrega delovanja vseh državnih organov in njihovega sodelovanja.

Predsednik republike je izpostavil, da do izvolitve nove vlade prihaja v zahtevnih časih, ko potrebujemo resne in temeljite spremembe. Opozoril je na resne probleme, kot so vprašanja, povezana s trenutnim javnofinančnim položajem Slovenije in potrebo po finančni konsolidaciji, funkcioniranjem, modernizacijo in odprtostjo našega gospodarstva, načinom delovanja pravne države ter stanjem slovenske politične kulture, legitimnostjo in vsem drugim, kar tvori našo politično realnost.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je priredil sprejem za novoizvoljeno Vlado Republike Slovenije (foto: Nebojša Tejić/STA)V teh časih se sprašujemo, kako naprej, pravo vprašanje pa je, kam naprej, je dejal predsednik in dodal, da konture odgovora na to vprašanje že obstajajo. Kot je pojasnil, potrebujemo državo, v kateri bo vladavina prava zagotovljena, v kateri bomo lahko računali na pravičnost in dobro delo pravosodja in pravosodnih organov in kjer bodo vsi organi države spoštovali avtoriteto pravosodja. Potrebujemo tudi boljši socialni in vsakršen družbeni dialog, saj lahko probleme rešujemo samo v strpnem, vsestranskem dialogu, za to pa potrebujemo izboljšanje naše politične in vsestranske kulture.

Predsednik Türk je izrazil željo, da bi bila vlada uspešna pri svojem delu. V našem ustavnem sistemu imajo vsi državni organi dovolj jasno določeno vlogo in od njih se pričakuje, da bodo dobro sodelovali, je dejal predsednik ter poudaril, da bo z njegove strani to sodelovanje zagotovljeno. V zaključku svojega nagovora je vnovič čestital vladi ob izvolitvi ter ji zaželel vse dobro pri njenem delu v prihodnje.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je priredil sprejem za novoizvoljeno Vlado Republike Slovenije (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik vlade se je predsedniku republike zahvalil, ker je obdržal tradicijo in pripravil sprejem ob nastopu mandata nove slovenske vlade. Dejal je, da se vlada zaveda izzivov, ki so pred njo, ter dodal, da je stanje takšno, da bi bilo neodgovorno napovedovati hitro izboljšanje. Kot je pojasnil, do sedaj še ni bilo izvedenih praktičnih ukrepov za konsolidacijo slovenskih javnih financ in vnovični zagon gospodarske rasti, kar vlado še čaka.

Premier Janša je dejal, da je vlada ključen del slovenske izvršilne oblasti, kar ni samo velika čast, ampak predvsem velika odgovornost. Izpostavil pa je tudi nekatere probleme, kot je plačilna nedisciplina, kjer mora večji del nalog opraviti pravosodna veja oblasti. Ker je marsikaj možno doseči samo z dobrim sodelovanjem med državnimi institucijami, je zagotovil, da bo vlada storila vse za to, da bo sodelovanje med institucijami države dobro in v skupno korist.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je priredil sprejem za novoizvoljeno Vlado Republike Slovenije (foto: Nebojša Tejić/STA)V zaključku svojega nagovora je premier poudaril pomen razumevanja javnosti glede potrebnosti protikriznih ukrepov, pravične porazdelitve bremen na vse dele slovenske družbe ter sodelovanja vseh, ki lahko vplivajo na javno mnenje. Predsedniku Türku se je še enkrat zahvalil za sprejem in dodal, da vlada računa na dobro sodelovanje z njim.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani