archived page

Predsednik republike sprejel generalnega sekretarja NATO

Ljubljana, 7.5.2009  |  sporočilo za javnost


Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel generalnega sekretarja zveze NATO Jaapa de Hoopa Schefferja (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel generalnega sekretarja zveze NATO Jaapa de Hoopa Schefferja, ki je danes prispel na uradni obisk v Republiki Sloveniji. Po sprejemu z vojaškimi častmi sta se slovenski predsednik in generalni sekretar NATO zadržala v krajšem pogovoru na štiri oči, v katerem sta izmenjala poglede na izkušnje Slovenije kot članice zveze NATO ter vprašanja nadaljnjega razvoja zavezništva v sedanjih globalnih varnostnih razmerah.

V nadaljevanju je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk odlikoval Jaapa de Hoopa Schefferja za zasluge pri krepitvi mednarodnega miru in varnosti z Redom za izredne zasluge. V obrazložitvi odlikovanja je zapisano, da je bil Jaap de Hoop Scheffer v veliko pomoč Sloveniji pri prevzemanju pravic in obvez kot polnopravne članice zavezništva ter v prvih letih njenega delovanja v zavezništvu. Za Slovenijo je še zlasti pomembno delovanje zveze NATO v njeni neposredni soseščini, na Zahodnem Balkanu. Generalni sekretar zveze NATO Jaap de Hoop Scheffer je celotno obdobje trajanja svojega mandata vključen v prizadevanja mednarodne skupnosti za zagotavljanje miru, varnosti in stabilnosti na tem območju. Med vodenjem zveze NATO je s svojo zavzetostjo in vztrajnostjo pomembno pripomogel k dodatni utrditvi zavezništva, ki je ena od najpomembnejših regionalnih varnostnih organizacij ter lahko konkretno in učinkovito prispeva ne le k obrambi svojih članic, ampak tudi k reševanju kriznih žarišč, kjerkoli nastanejo, je še zapisano v obrazložitvi.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel generalnega sekretarja zveze NATO Jaapa de Hoopa Schefferja (FA BOBO)Predsednik dr. Danilo Türk je v svojem nagovoru ob podelitvi odlikovanja dejal, da izjemni časi zahtevajo izjemne osebnosti in izjemne voditelje. Za NATO in za svetovno varnost so bili zadnja leta izjemni časi, ki so zahtevali izjemno kvaliteto vodenja organizacije, je dejal predsednik in spomnil na ukrepanje zveze NATO zunaj svojega območja, kar je bila pomembna sprememba, ki je dobila polno razsežnost ravno v času mandata generalnega sekretarja Jaapa de Hoop Schefferja. Predsednik je dodal, da se je na ta način NATO afirmiral kot bistveni dejavnik svetovnega miru in varnosti. Jaapu de Hoopu Schefferju je po besedah predsednika republike za njegov prispevek hvaležna vsaka država članica zavezništva, hvaležni pa so mu tudi v Organizaciji združenih narodov ter povsod po svetu, kjer se zavzemajo za ohranitev mednarodnega miru in varnosti. Svoj zelo uspešen mandat generalni sekretar končuje s sprejemom dveh novih članic v NATO, Hrvaške in Albanije. Ni lepšega simbola za uspešno delo, kot je ravno taka razširitev zveze NATO, je dejal predsednik. Poudaril je, da bo Jaap de Hoop Scheffer v Sloveniji vedno imel prijatelje. "Tukaj razumemo, spoštujemo vaš prispevek in radi bi vas mnogokrat videli v Sloveniji tudi po tem, ko boste končali funkcijo generalnega sekretarja zveze NATO," je zaključil predsednik dr. Danilo Türk.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel generalnega sekretarja zveze NATO Jaapa de Hoopa Schefferja (FA BOBO)Generalni sekretar zveze NATO Jaap de Hoop Scheffer se je zahvalil za prejem odlikovanja. Ob tej priložnosti je čestital Sloveniji, ki je že pet let čvrsta zaveznica v okviru zveze NATO. Izpostavil je sodelovanje slovenskih vojakov v operacijah in misijah NATO, zlasti na Kosovu in v Afganistanu. Pohvalil pa je tudi napredek, do katerega je od včlanitve v NATO prišlo v Slovenski vojski. "Slovenski vojaki opravljajo odlično delo in Slovenija se je zelo hitro razvila v državo, ki izvaža varnost in stabilnost," je poudaril generalni sekretar Jaap de Hoop Scheffer. Slovenijo je označil kot primer uspešne zgodbe, saj si je kot majhna zaveznica zagotovila svoje mesto v zavezništvu za polno udeleževanje v političnih debatah in vojaškem sodelovanju. Generalni sekretar je izrazil prepričanje, da so evro-atlantske integracije ključen dejavnik za zagotavljanje dolgoročne varnosti in stabilnosti v tej regiji in širše ter dodal, da vrata NATO ostajajo odprta tudi za druge države, ki bodo izpolnile pogoje Washingtonske pogodbe.

Generalni sekretar zveze NATO je v okviru uradnega obiska v Republiki Sloveniji obiskal tudi sedež Poveljstva sil Slovenske vojske, kjer si je ogledal predstavitev glavnih dosežkov Slovenske vojske v procesu integracije v sile zavezništva.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani