archived page

Predsednik republike na uradnem obisku v Črni gori

Podgorica, Cetinje, 2.9.2008  |  sporočilo za javnost

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Klikni za povečavoPredsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in soprogo Barbaro Miklič Türk sta na letališču v Podgorici najprej sprejela predsednik Črne gore Filip Vujanović in njegova soproga Svetlana Vujanović. Predsednik dr. Danilo Türk se je v okviru svojega prvega uradnega obiska v Črni gori uvodoma sestal s predsednikom Skupščine Črne gore Rankom Krivokapićem, nato pa še s predsednikom vlade Črne gore Milom Đukanovićem.
Klikni za povečavoPredsednik dr. Danilo Türk je v pogovoru z obema sogovornikoma izpostavil odlične odnose med državama. Med glavnimi temami pogovorov je bil napredek na gospodarskem področju in povečevanje investicij med državama. Med Slovenijo in Črno goro poteka dobra in rastoča trgovinska menjava, kjer Slovenija beleži velik presežek. Že do sedaj dobro sodelovanje, predvsem na področju bančništva, zavarovalništva, infrastrukture in turizma, pa želita državi še poglobiti.
Klikni za povečavoPredsednik Vlade Črne gore Milo Đukanović je izrazil zanimanje za slovenske izkušnje in udeležbo slovenskih podjetij pri razvoju planinskega turizma v Črni gori, predvsem pri načrtovanem razvoju turističnih potencialov na Plavu, Bjelasnici in Durmitorju. Slovenski predsednik je črnogorskima sogovornikoma vnovič izrazil podporo Slovenije pri vključevanju v evroatlantske povezave in jima izrekel tudi priznanje za prispevek k miru in stabilnosti v regiji. Predsednik dr. Danilo Türk se je ob tem poglobljeno seznanil tudi z analizo črnogorske strani glede stanja na Kosovu.
Klikni za povečavoV nadaljevanju je slovenskega predsednika vnovič sprejel predsednik Črne gore Filip Vujanović. Na novinarski konferenci obeh predsednikov, ki je sledila pogovoru na štiri oči med predsednikoma ter plenarnim pogovorom med delegacijama obeh držav, se je črnogorski predsednik dr. Danilu Türku zahvalil za podporo Slovenije črnogorskim prizadevanjem za približevanje evroatlantskim integracijam, za hitro ratificiranje stabilizacijsko-pridružitvenega sporazuma med Črno goro in Evropsko unijo, za vzpostavitev supnega vizumskega centra na slovenskem veleposlaništvu v Podgorici in za stališče Slovenije, da je potrebno Črno goro obravnavati individualno na njeni poti v Evropsko unijo.
Klikni za povečavoIzpostavil je tudi dobro sodelovanje med oboroženimi silami obeh držav in dobre gospodarske odnose, kjer se obe državi zavzemata, da bi se ti odnosi še dodatno izboljšali. Kot je dejal, sta se v pogovoru o regionalnih vprašanjih oba predsednika strinjala, da je potrebno narediti vse za utrditev sodelovanja prijateljskih držav regije in za utrditev stabilnosti celotne regije.
Klikni za povečavoPredsednik dr. Danilo Türk je na novinarski konferenci poudaril, da je potrebno spoštovati velik prispevek Črne gore k miru in stabilnosti na Zahodnem Balkanu in celotni regiji JV Evrope. Kot je dejal, je ta prispevek in miroljuben razvoj ob osamosvojitvi Črne gore omogočil zelo velik ekonomski napredek, ki je med drugim podlaga tudi za odlične ekonomske in druge odnose med Črno goro in Slovenijo. Slovenija in Črna gora imata razvite ekonomske odnose, dobro razvito blagovno menjavo in sodelovanje na področju investicij. Kot je pojasnil predsednik republike, pa so v današnjih razgovorih definirali tudi nekatere nove možnosti, zlasti v zvezi z razvojem severnega dela Črne gore in njegovih turističnih potencialov, kjer je tudi prostor za aktivnejše angažiranje slovenskih podjetij. Predsednik dr. Danilo Türk je poudaril pomen ocen Črne gore glede stanja na Zahodnem Balkanu, ki so dragocene za vse druge države v Evropi in tudi širše v svetu. V zvezi s tem je poudaril, da Slovenija spoštuje ocene Črne gore glede Kosova ter njeno prizadevanje za stabilizacijo tega področja.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani