archived page

Predsednik o krepitvi sodelovanja med Slovenijo in Makedonijo

Skopje, 18.2.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je nagovoril udeležence poslovnega foruma (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je prvi dan obiska v Makedoniji s predsednikom Republike Makedonije Brankom Crvenkovskim pozno popoldan v Skopju udeležil poslovnega foruma, namenjenega predvsem krepitvi gospodarskih stikov med državama. V pozdravnem nagovoru je predsednik izrazil zadovoljstvo, ker ga med uradnim obiskom spremljajo vodilni ljudje nekaterih pomembnih slovenskih gospodarskih organizacij, bank ter podjetij, ki se ukvarjajo z energetiko, trgovino, tehnologijami in drugimi področji. Po besedah predsednika to izkazuje globoko povezanost Slovenije in Makedonije, medsebojno povezovanje in podobnost med državama, ki se da opisati na veliko načinov.

Kot primer je navedel velikega slovenskega pesnika Otona Župančiča, ki je pojasnil, zakaj je izraz čevlji isti v slovenščini in makedonščini. Pesnik je to razložil z dejstvom, da imamo enake žulje. Če je pesnik Oton Župančič verjetno več vedel o žuljih, ki jih povzroči slaba kakovost obutve, pa danes vemo več o žuljih, ki jih povzročijo delovne naloge, je dejal predsednik dr. Danilo Türk in se navezal na pomen poslovnega foruma, ki je bil organiziran prav zato, ker imata obe državi pred seboj resne naloge. Pri razmišljanju o spopadanju z gospodarsko krizo je pomembno vedeti, da se bomo bolje znašli, če bomo bolje sodelovali med seboj, je ob tem dodal predsednik.

Predsednika republike dr. Danila Türka na uradnem obisku spremljajo predstavniki slovenskih podjetij (FA BOBO)V nadaljevanju je predsednik povedal, da je Slovenija sprejela več ukrepov, ki bi olajšali gospodarsko sodelovanje med državama. Makedonijo je navedel kot državo, ki je postala znana v svetu po ugodni investicijski klimi, in pri tem omenil akcijo Invest in Macedonia ter škarje, s katerimi so makedonske oblasti znale prerezati birokratske trakove, da bi olajšale investiranje v državi. Dejal je, da se v Sloveniji pričakuje in zanaša na to, da bodo v Makedoniji še naprej dobra klima za poslovanje, dobri pogoji in uspešno sodelovanje s partnerji iz Republike Makedoniji. Pri tem imamo po besedah predsednika potrebno samozavest, ki temelji na dobrem in že zelo razvitem partnerstvu, dobri blagovni menjavi, ki je v letu 2007 znašala 202 milijona EUR, ter v visokih slovenskih investicijah v Makedonijo, katerih kumulativna vrednost je lani znašala 193 milijona EUR. Dodal je, da so vse to dobre osnove, ki jih je potrebno razvijati še naprej.

Predsednik dr. Danilo Türk je v nagovoru spregovoril tudi o pomembni skupni vrednoti, zaupanju. Makedonija je s svojimi reformnimi ukrepi, ki so jih pozitivno ocenili v mednarodnih finančnih ustanovah in v poslovnem svetu, ustvarjala zaupanje in ga še krepi, je dejal predsednik. Izrazil je željo, da bi se sodelovanje med državama uspešno razvijalo še naprej ter da bi bile slovenske investicije v Makedoniji čimbolj trajne in da bi imele čimboljše rezultate za razvoj Makedonije in za slovensko gospodarstvo. Na ta način bomo lahko skupaj, s poglobljenim zaupanjem, dajali medsebojnemu sodelovanju vedno nove vsebine in poleg Župančičeve zgodbe o čevljih tudi veliko novih skupnih metafor, izrazov in vrednot, je zaključil svoj nagovor predsednik republike.

Predsednik Republike dr. Danilo Türk se je udeležil novinarske konference predstavnikov slovenskega gopodarstva (FA BOBO)Predsednik je v nadaljevanju sodeloval na novinarski konferenci, na kateri so sodelovali tudi predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Kocič, direktorica podjetja Trimo Tatjana Fink, direktor podjetja Riko Janez Škrabec, direktor podjetja Iskratel Andrej Polenec ter predsednik upravnega odbora Slovensko-makedonskega poslovnega kluba Damir Kuder. Predstavili so nekatere primere uspešnega poslovanja slovenskih podjetij v Makedoniji.

Direktor Rika Janez Škrabec je tako izpostavil projekt hidroelektrarne Sveta Petka, ki jo bodo gradili skupaj z nekaterimi slovenskimi in makedonskimi družbami. Tudi zaradi vključevanja lokalne delovne sile Riko računa na nove projekte v Makedoniji na področju energetike in ekologije. Škrabec je še povedal, da so eni redkih, ki so vključeni v razvojno pomoč, ki jo Slovenija nudi državam jugovzhodne Evrope. Predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Andrej Kocič je povedal, da so v Zavarovalnici Triglav zadovoljni z nakupom največje makedonske zavarovalnice Vardar osiguruvanje. Kot je pojasnil, se zavedajo, da ima makedonski trg potencial tudi v tem segmentu. Direktorica Trima iz Trebnjega Tatjana Fink je predstavila velik projekt, ki ga izvajajo v Bitoli. Pri tej gradnji administrativno-industrijskega kompleksa za predelavo tobaka so investitorji tujci, kot izvajalce pa angažirajo lokalne podizvajalce. Finkova je izpostavila tudi dobro sodelovanje z lokalnimi oblastmi glede pridobivanja dovoljenj in drugih potrebnih dokumentov.

Gospodarsko sodelovanje med državama je sicer razvejano tudi na drugih področjih. Podjetje Tuš je v letu 2008 v Makedoniji odprl tri supermarkete, v naslednjih petih letih pa namerava odpreti še 20 supermarketov, konec tega leta tudi v Skopju, ter zabaviščni center Planet Tuš. NLB Tutunska banka, ki je sicer ena najuspešnejših članic Skupine NLB, je vodilna banka pri razvoju makedonskega srednjega in malega gospodarstva. Med drugimi večjimi naložbami v Makedoniji pa so tudi investicije podjetij Sava, Droga Kolinska, Merkur, CMC ter načrtovane investicije podjetij Mercator, Telekom, Petrol in HSE.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je svoj uradni obisk v Republiki Makedoniji sklenil danes dopoldne, ko sta na trgu Svetega Spasa s soprogo Barbaro Miklič Türk položila venec na spomenik Goceta Delčeva. Predsednik je iz Skopja odpotoval na uradni obisk v sosednjo Republiko Albanijo.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani