archived page

Predsednik odlikoval zvezo civilnih invalidov vojn

Ljubljana, 21.12.2010  |  sporočilo za javnost, govor


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval
  • Zvezo društev civilnih invalidov vojn Slovenije ob 40. obletnici njenega delovanja za vztrajno skrb in odgovorno delo v dobrobit invalidov, žrtev vojnih spopadov, čeprav niso bili aktivni udeleženci spopadov.

Predsednik republike je v svojem nagovoru ob podelitvi odlikovanja poudaril pomen ukrepov za čim večjo normalizacijo življenja civilnih invalidov vojn in za njihovo vključenost v družbeno življenje. Predsednik se je ob tem zahvalil Zvezi društev civilnih invalidov vojn Slovenije za njen prispevek na tem področju.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Zvezo društev civilnih invalidov vojn Slovenije ob 40. obletnici njenega delovanja (foto: Tina Kosec/STA)


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka ob podelitvi odlikovanja Red za zasluge Zvezi društev civilnih invalidov vojn Slovenije
Ljubljana, 21. december 2010


Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Zvezo društev civilnih invalidov vojn Slovenije ob 40. obletnici njenega delovanja (foto: Tina Kosec/STA)Spoštovani,

civilni invalidi vojne so žrtve dvakrat. Najprej so žrtve invalidnosti. Invalidnost je vselej huda omejitev za človeka in vselej zahteva izjemen dodaten napor v prizadevanju za to, da bi se človeško življenje uredilo kolikor je mogoče normalno in da bi bila vključenost v družbo kolikor je mogoče velika in normalna. To prizadevanje moramo v naši družbi spoštovati. Pomoč invalidom pri tem, da se usposobijo za čimbolj enakopravno in samostojno življenje, je ena naših temeljnih in trajnih nalog, ki izkazuje našo privrženost solidarnosti in družbeni kohezivnosti – velikim vrednotam, ki so zapisane v našo ustavo in za katere moramo nenehno skrbeti.

Civilni invalidi vojne pa so dodatno žrtve najbolj nesmiselnega vidika vojne in žrtve tega, kako so se vojne razvile v 20. stoletju. To stoletje je prineslo mnogo trpljenja, mnogo novih vrst gorja in civilni invalidi vojne so med žrtvami, ki jih moramo še posebej spoštovati. Civilno prebivalstvo je v modernih vojnah čedalje bolj prizadeto. V vojnah v naši bližini v času razpadanja Jugoslavije, ki niso obšle Slovenije, vendar je niso tako usodno prizadele kot nekatere druge države naslednice, je bilo izjemno veliko nasilja nad civilnim prebivalstvom. Vojna je v teh krajih pokazala svojo najhujšo podobo ravno v tem, da so civilne osebe postale direktno žrtev vojaških napadov in velikih nehumanih dejanj, ki so jih ti napadi povzročili ljudem v teh krajih.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval Zvezo društev civilnih invalidov vojn Slovenije ob 40. obletnici njenega delovanja (foto: Tina Kosec/STA)To trpljenje je povzročilo novo zavest, ki je na univerzalni ravni začela spreminjati odnos do vojne in do vseh posledic vojne. Ne smemo imeti iluzije – ta odnos ni dovolj spremenjen, da bi lahko rekli, da je svet sprejel spoznanje "nikoli več vojne". Tega še ni. Vendar je ravno trpljenje v naših krajih povzročilo krepitev zavesti, da mora svet v tej smeri napredovati. Če lahko v Sloveniji naredimo kakšen majhen prispevek k temu, da bo svet napredoval, je prav, da ga naredimo. In če lahko civilni invalidi vojne sami, s svojo lastno organiziranostjo, s svojim lastnim dosežkom pri vključevanju v družbo in s svojim lastnim prispevkom k razmišljanju naše družbe o tragediji civilnih invalidov vojne prispevajo svoj delež, moramo ta delež še posebej spoštovati in posebej počastiti.

Te dni praznujemo 40. obletnico ustanovitve Zveze društev civilnih invalidov vojn Slovenije. To je pomembna obletnica in kot predsednik Republike Slovenije bi želel, da bi pri nas, v naši javnosti pomen te obletnice in njenega sporočila razumeli bolje kot to razumemo običajno. Civilni invalidi vojne še vedno niso dovolj spoznani. Njihova tragedija ni dovolj spoznana v naši družbi in vse priložnosti moramo uporabiti za to, da nanjo opozorimo in da vse tiste ukrepe, ki jih lahko storimo za normalizacijo, kolikor je ta mogoča, in vključenost civilnih invalidov vojne v družbeno življenje, tudi zagotovimo.

Zato bi rad ob tej priložnosti izrekel zahvalo Zvezi društev civilnih invalidov vojn Slovenije in zaželel, da bi v prihodnje imeli priložnost razmisliti skupaj, kaj lahko še naredimo. Današnje odlikovanje je tudi povabilo – povabilo k skupnemu razmisleku in dogovoru o naših nadaljnjih skupnih aktivnostih. Danes je tak dan, ko je prav, da se tega posebej spomnimo. V naslednjih dneh in v naslednjih mesecih pa želim, da bi se našle priložnosti, ko se bomo o vsem tem še podrobneje pogovorili. Hvala vam za vaše prispevke doslej in želim, da bi bilo današnje odlikovanje tudi začetek procesa, začetek dogovarjanja, ki nas bo pripeljalo do vseh tistih rešitev, ki jih morebiti še potrebujemo. Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani