archived page

Predsednik RS dr. Danilo Türk na 1. forumu Zavezništva civilizacij v Madridu

Madrid, Španija, 15.1.2008  |  sporočilo za javnost


Ob robu 1. foruma Zavezništva civilizacij se je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk danes ločeno sestal na pogovorih s predsednikom vlade Turčije Tayyipom Erdoganom, visokim predstavnikom EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierjem Solano, predsednikom vlade Kraljevine Španije Joséjem Luisom Rodriguezom Zapaterom, nekdanjim predsednikom vlade Kraljevine Norveške Kjellom Magnejem Bondevikom ter z alžirskim predsednikom vlade Abdelazizem Belkhademom.

Klikni za povečavoV pogovoru s turškim predsednikom vlade Erdoganom je predsednik republike dr. Danilo Türk pojasnil prioritete predsedovanja Slovenije EU. Predsednik vlade Erdogan je izpostavil, da je bilo v okviru pristopnih pogajanj z EU izmed šestih poglavij zaprto le eno. Predsednik Türk je izrazil prepričanje, da si bo v času predsedovanja Slovenija zavzemala za pospešitev pogajanj. Erdogan je tudi pojasnil pomen, ki ga Turčija, ki je poleg Španije ustanoviteljica Foruma zavezništva civilizacij pripisuje temu projektu in poudarja njegov pomen kot sredstva približevanja EU.
Klikni za povečavoV razgovoru z visokim predstavnikom EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierjem Solano, sta se sogovornika dotaknila aktualnih dogajanj na kriznih žariščih, posebno pozornost pa sta namenila razmeram na Kosovu in na Bližnjem vzhodu.
Klikni za povečavoS španskim predsednikom vlade Zapaterom, gostiteljem foruma Zavezništva civilizacij, se je predsednik republike dr. Danilo Türk pogovarjal o možnostih povečanja bilateralnega sodelovanja na vseh ravneh. Predsednika sta ocenila, da vse priložnosti v odnosih med državama še niso izčrpane. Zapatera so posebej zanimale teme včerajšnjega razgovora predsednika Türka s predsednikom Italijanske republike Giorgiom Napolitanom ter priprave slovenskega predsedovanja na vrh EU - Latinska Amerika spomladi letos v Limi.
Klikni za povečavoZ bivšim predsednikom norveške vlade Kjellom Magnejem Bondevikom se je predsednik republike pogovarjal zlasti o aktivnostih Madridskega kluba, ki združuje nekdanje voditelje držav in vlad. Predsednik dr. Danilo Türk je izrazil podporo pri aktivnostih kluba, zlasti na področjih svobode izražanja, enakosti spolov in socialne kohezije v deželah Afrike, Azije in na Bližnjem vzhodu.
Klikni za povečavoZ alžirskim predsednikom vlade Abdelazizem Belkhademom se je predsednik Türk pogovarjal o politiki EU do sredozemskih arabskih držav, še posebej v luči načrtov o mediteranski uniji. Predsednik Türk je alžirskemu sogovorniku predstavil načrte o ustanovitvi sredozemske univerze s sedežem v Sloveniji. Sogovornik mu je zagotovil podporo arabskih sredozemskih držav.
V nadaljevanju je za danes predvideno še bilateralno srečanje predsednika republike dr. Danila Türka z generalnim sekretarjem OZN, Ban Ki-moonom. Jutri pa se bo predsednik Türk predvidoma sestal še s predsednico Finske Tarjo Halonen, nekdanjo predsednico Irske Mary Robinson in generalnim sekretarjem Sveta Evrope Terryjem Davisom.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani