archived page

Uradni obisk predsednika Republike Albanije

Brdo pri Kranju, 13.10.2009  |  sporočilo za javnost

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Albanije dr. Bamirja Topija (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se srečala s predsednikom Republike Albanije dr. Bamirjem Topijem in soprogo Teuto Topi, ki sta prispela na dvodnevni uradni obisk v Republiko Slovenijo. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta imela predsedniška para krajši pogovor, nato pa sta se predsednika Slovenije in Albanije zadržala še v pogovoru na štiri oči. Temu so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Albanije pod vodstvom obeh predsednikov.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se srečala s predsednikom Republike Albanije dr. Bamirjem Topijem in soprogo Teuto Topi (FA BOBO)Slovenski predsednik je uvodoma spomnil, da je februarja letos sam obiskal Albanijo. Povratni obisk albanskega predsednika še v istem letu po njegovih besedah izkazuje visoko kakovost dvostranskih odnosov ter obojestransko željo držav po nadaljnjem razvoju teh odnosov.

Poudaril je, da Albanija spada med najbolj dinamične evropske države, tako na področju gospodarskega kot političnega razvoja, izpostavil pa je tudi tradicionalno pozitivno vlogo Albanije v regiji. Izrazil je željo, da bi se politični dialog in gospodarsko sodelovanje razvijala čimbolj intenzivno, k čemur bo pripomoglo tudi skorajšnje odprtje slovenskega veleposlaništva v Tirani.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se srečala s predsednikom Republike Albanije dr. Bamirjem Topijem in soprogo Teuto Topi (FA BOBO)Tudi albanski predsednik je odnose med državama označil kot zelo dobre, politični dialog pa kot pristen in prijateljski. Izpostavil je tudi podobna stališča držav o vprašanjih v regiji in dobro sodelovanje v okviru multilateralnih organizacij. Predsedniku Türku se je zahvalil za dosedanjo slovensko podporo približevanju Albanije evro-atlantskim integracijam. Slovenski predsednik je izrazil pripravljenost Slovenije, da pomaga pri uvedbi vizne liberalizacije za Albanijo v odnosu do Evropske unije, tako v tehničnem smislu kot na politični ravni. Zagotovil je, da Slovenija tudi sicer podpira članstvo Albanije v Evropski uniji.

Predsednik dr. Danilo Türk je dejal, da sta imeli državi kljub gospodarski krizi v prvi polovici letošnjega leta 9-odstotno rast trgovinske menjave, kar je lep dosežek. Izpostavil pa je potrebo po boljšem sodelovanju na področju investicij, pa tudi turizma, saj prav osebni stiki omogočajo razvoj institucionalnega sodelovanja. Predsednik dr. Bamir Topi je dejal, da so odlični politični odnosi dobra podlaga za razvoj gospodarskega sodelovanja, ter izpostavil pomen povezave med albanskim pristaniščem Drač in Luko Koper ter redne letalske linije, ki povezuje Ljubljano in Tirano.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Albanije dr. Bamirja Topija (FA BOBO)Predsednik Topi je dodal, da obstaja še veliko odprtih možnosti za sodelovanje na področjih izobraževanja, kulture in turizma. Oba predsednika sta se zavzela za boljšo komunikacijo med slovenskimi in albanskimi visokošolskimi ter akademskimi institucijami. Predsednik Türk pa je izrazil tudi interes Slovenije za nadgraditev obstoječih projektov v okviru bilateralnega razvojnega sodelovanja in skupno kandidiranje za evropska sredstva.

Predsednika sta se dotaknila tudi institucionalnih reform, ki potekajo v Albaniji. Predsednik Topi je poudaril, da v Albaniji obstajata institucionalna stabilnost in politični dialog, ki sta pokazatelj delujoče demokracije. Dejal je, da kljub nekaterim problemom ostajajo zavezani evropski integraciji in regionalnemu sodelovanju ter si aktivno prizadevajo za krepitev pravne države.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Albanije dr. Bamirja Topija (FA BOBO)Slovenski in albanski predsednik sta spregovorila tudi o sodelovanju v okviru zavezništva Nato. Predsednik Türk je pozval k sodelovanju obeh držav v razpravah o novem strateškem konceptu in prihodnosti Nata. Podprl je nadaljnjo širitev zavezništva in se zavzel za čimprejšnje oblikovanje akcijskega načrta za članstvo za Bosno in Hercegovino. To bi po besedah predsednika prispevalo k stabilizaciji razmer v tej državi in bi imelo pozitiven učinek tudi na integracijo ostalih držav v regiji. Predsednik Topi se je strinjal in dodal, da bi lahko obe državi to vprašanje izpostavili na 6. sestanku regionalnega gospodarskega foruma za Jugovzhodno Evropo, ki bo potekal sredi novembra v Sarajevu.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Albanije dr. Bamirja Topija (FA BOBO)Predsednika sta se pogovarjala tudi o razmerah v regiji, kjer je predsednik Türk kot pomembno načelo izpostavil spoštovanje suverenosti držav. Poudaril je pomen preseganja starih ideologij "velikih držav" ter vlogo Albanije pri afirmaciji suverenosti in multietničnosti držav, v katerih prebivajo Albanci. Dejal je, da je suverenost Kosova element stabilnosti na Balkanu, pot do tega pa je v krepitvi institucij pravne države na Kosovu. Tudi predsednik Topi je izrazil privrženost suverenosti Kosova. Povedal je, da so ga v preteklosti novinarji že spraševali, ali si prizadeva za združitev Albanije in Kosova, kar je zavrnil z besedami, da bosta obe državi v prihodnosti skupaj v okviru zavezništva Nato in Evropske unije.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani