archived page

Predsednik Türk sprejel predsednico albanskega parlamenta

Ljubljana, 8.5.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednico Parlamenta Republike Albanije Jozefino Çoba Topalli (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednico Parlamenta Republike Albanije Jozefino Çoba Topalli. Pogovarjala sta se predvsem o temah povezanih s približevanjem Albanije evropskim integracijam. To je za Republiko Albanijo prva prioriteta in v preteklih mesecih je ta država napravila pomembne korake v tej smeri.

Politične razmere so se po oživitvi dela parlamenta izboljšale, zakonodajni program napreduje dobro in na ta način Republika Albanija po zatrjevanju predsednice parlamenta vzpostavlja pogoje za pridobitev statusa kandidatke. Pri tem je bila v pogovoru posebej poudarjena vloga Republike Albanije kot dejavnika stabilnosti na Balkanu in države, ki legitimno pričakuje status kandidatke v Evropski uniji. Treba je zagotoviti tudi čim boljše politično poznavanje Republike Albanije, katere stvarnost je še vedno premalo znana v Evropi in večkrat tudi obremenjena s predsodki iz preteklosti.

Sogovornika sta se dotaknila tudi bilateralnega sodelovanja. Predsednik je ob tem dejal, da z dinamiko gospodarskih odnosov ne moremo biti povsem zadovoljni, ker ne napredujejo dovolj hitro. Sogovornika sta se zavzela tudi za neposredno sodelovanje med parlamentoma, kar slovenski predsednik pozdravlja in ocenjuje kot pomembno s stališča sedanjega uveljavljanja razumevanja Republike Albanije na njeni poti v Evropsko unijo.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani