archived page

Predsednik republike o vzpodbujanju tujih investicij v Sloveniji

Bled, 21.10.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil poslovne konference FDI Summit 2010 (Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil poslovne konference FDI Summit 2010, namenjene vprašanju tujih investicij v Sloveniji in v regiji.

V svojem nagovoru je izpostavil, da je slovensko okolje zaradi zgodovinskih razlogov relativno konservativno, ko gre za neposredne tuje investicije. Spomnil je, da je bila Slovenija več desetletij del gospodarskega sistema, ki je temeljil na nadomeščanju uvoza z lastno proizvodnjo brez znatnega vključevanja neposrednih tujih investicij. Po osamosvojitvi pa je izbrala gradualistični pristop, ki je prispeval k ohranitvi precej konservativne mentalitete in še danes vpliva na naše gospodarsko in politično razmišljanje.
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil poslovne konference FDI Summit 2010 (Tina Kosec/STA)Predsednik republike je v nadaljevanju opredelil nekaj ključnih nalog slovenskega razvoja v prihodnje. Poudaril je, da mora znati Slovenija bolj natančno definirati svoj nacionalni interes in področja, na katerih želi vzpodbujati neposredne tuje investicije.

Opozoril je tudi na potrebo po izboljšanju korporativnega upravljanja in kakovosti javne uprave. Poleg tega bomo morali izboljšati tudi sposobnost razvijanja projektov, pri čemer bi se morali učiti iz preteklih izkušenj, poskrbeti za dobro ravnotežje med lokalnimi in tujimi vsebinami investicij ter se zgledovati po preteklih uspešnih projektih v proizvodnih industrijah, bančništvu in storitvah, je dodal predsednik.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani