archived page

Predsednik v Čebelarskem centru Slovenije

Brdo pri Lukovici, 12.3.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Čebelarski center Slovenije, kjer si je ogledal čebelnjak in laboratorij za interno kontrolo čebeljih pridelkov (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je danes obiskal Čebelarski center Slovenije, kjer se je seznanil z delovanjem in projekti slovenske čebelarske zveze ter si ogledal čebelnjak, laboratorij za interno kontrolo čebeljih pridelkov in Čebelarsko knjižnico Janeza Goličnika. Predstavniki Čebelarske zveze Slovenije so mu predstavili strokovno revijo Slovenski čebelar, ki letos praznuje 110. obletnico neprekinjenega izhajanja. Kot so poudarili, gre za najstarejšo slovenski strokovno revijo in v njihovi knjižnici so na ogled izvodi vseh letnikov, tudi ko je izhajala še pod imenoma Slovenski čebelar in sadjerejec oziroma Slovenska čebela.

Predsedniku dr. Danilu Türk so predstavili tudi priprave na svetovni forum o apiterapiji in kakovosti čebeljih pridelkov, ki ga bo konec septembra 2010 čebelarska zveza organizirala v sodelovanju z mednarodno zvezo društev čebelarjev Apimondia. Predsednik republike dr. Danilo Türk je z veseljem sprejel pokroviteljstvo nad tem pomembnim mednarodnim dogodkom, saj po njegovih besedah forum daje možnost afirmacije slovenskega čebelarstva in tudi v svetovnem pogledu prispeva k ugledu Slovenije v svetu.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Čebelarsko knjižnico Janeza Goličnika in si ogledal izvode revije Slovenski čebelar, ki praznuje 110. obletnico izhajanja (FA BOBO)Sogovorniki so obravnavali tudi možnosti izboljšanja pogojev za delo čebelarjev ter boljšo promocijo in trženje izdelkov iz slovenskega medu, zlasti izdelkov z višjo dodano vrednostjo. Govorili pa so tudi o lanskem pomoru čebel in o pričakovanjih čebelarjev, da bodo državne institucije s primerno regulativo prispevale k večjemu osveščanju čebelarjev in drugih kmetovalcev o pravilni rabi fitofarmacevtskih sredstev. Predsednik dr. Danilo Türk je dejal, da imamo v Sloveniji zelo bogato, dolgo in uspešno tradicijo čebelarstva, ki je del naše kulture in je pomembna tudi v gospodarskem pogledu. Poudaril je, da moramo v tem trenutku še posebej misliti na zaščito čebel, saj se vsi spominjamo lanskega pomora, zato je potrebno narediti vse, da letos ne bo prišlo do ničesar podobnega in da se zagotovi pravilna raba fitofarmacevtskih sredstev.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani