archived page

Obisk predsednika v občini Sežana

Sežana, 23.10.2009  |  sporočilo za javnost


Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal s predstavniki občine Sežana (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal občino Sežana. Župan Davorin Terčon in predstavniki občine Sežana so mu na sedežu občine predstavili osrednjo in največjo občino na slovenskem Krasu, njeno sodelovanje s sosednjimi občinami in čezmejno sodelovanje, načrtovano izgradnjo logističnega centra ter pomembnejše evropske projekte na lokalni ravni.

Po besedah župana se sežanska občina lahko pohvali z največjim številom sončnih dni v letu med slovenskimi občinami, poleg tega pa ima veliko naravnih in turističnih znamenitosti, eno najnižjih stopenj brezposelnosti v državi ter visoko kakovost življenja, o čemer priča tudi visok delež starejšega prebivalstva.

Predsednik dr. Danilo Türk je dejal, da se v Sežani združujejo izjemna naravna lepota, bivanjska kvaliteta in dinamičnost razvoja, zato je v te kraje vedno rad prihajal. Poudaril je pomen ohranjanja podobe kraških naselij in krajine ter se zavzel za koordinacijo občin na širšem kraškem območju. Izrazil je tudi pripravljenost, da v okviru svojih pristojnosti in v pogovorih s predstavniki vlade pomaga pri reševanju problemov, povezanih s prostorskim razvojem občine.
Predsednik dr. Danilo Türk je obiskal Poslovno-inovacijski center Sežana in si ogledal predstavitev programov Visokošolskega centra Srečka Kosovela (FA BOBO)Predsednik je zatem obiskal zadrugo Vinakras, kjer si je ogledal prostore, v katerih poteka pridelava vina, in se pogovarjal z vodstvom zadruge. Nato je obiskal Poslovno-inovacijski center Sežana, kjer se je seznanil z delovanjem podjetniškega inkubatorja in s programi Višjega in visokošolskega središča Sežana ter Višje strokovne šole Šolskega centra Srečka Kosovela. V okviru centra si je ogledal laboratorij za geomagnetizem in fotolaboratorij. Predsednik dr. Danilo Türk je ob obisku dejal, da so dejavnosti, ki jih razvijajo v tem centru, bistvenega pomena za naš dolgoročni razvoj. Poudaril je, da moramo različne dejavnosti, kot so tehnologija, trženje in estetika, znati povezovati v nove kvalitete, vse te pa nastanejo na podlagi študija in dela, kakršnega opravljajo tukaj.
Predsednik dr. Danilo Türk se je udeležil pogovora na temo "Ohranjanje naravne in kulturne dediščine kraške pokrajine in razvoj kraškega podeželja" (FA BOBO)V nadaljevanju obiska se je predsednik udeležil pogovora na temo "Ohranjanje naravne in kulturne dediščine kraške pokrajine in razvoj kraškega podeželja," ki je potekal v Kosovelovem domu Sežana. Na pogovoru so sodelovali predstavniki občine, upravne enote, občinski svetniki, predsedniki krajevnih skupnosti in predstavniki Civilne iniciative Kras, ki so predstavili svoje poglede na problematiko širitve kraških naselij, zaščite kmetijskih zemljišč in okolja, modernizacije obstoječih kraških jeder ter priložnosti za nadaljnji razvoj občine. Predsednik dr. Danilo Türk se je zavzel za sonaraven, estetsko in trajnostno zagotovljen razvoj, ki bo ohranil prvotno podobo Krasa. Poudaril je, da usklajevanje različnih interesov vedno zahteva napor, zato je podprl vključevanje krajevnih skupnosti v pripravo občinskega prostorskega načrta. Poudaril je, da široki zazidalni načrti in popuščanje pritiskom kapitala niso dobri za Kras.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Turkovo domačijo, kjer si je ogledal najstarejšo kraško trto terana (FA BOBO)Predsednik republike je obiskal tudi podjetje Kras v Šepuljah, kjer si je ogledal prostore za predelavo pršuta in se seznanil z dejavnostmi podjetja. Ob zaključku obiska se je ustavil še na Turkovi domačiji v Šepuljah, kjer si je ob kratkem kulturnem programu z ljudskimi pesmimi ogledal najstarejšo trto terana ter se srečal z domačini.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani