archived page

Predsednik republike sprejel podpredsednika kitajske vlade

Ljubljana, 27.8.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel podpredsednika Vlade Ljudske republike Kitajske Hui Liangyuja (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel podpredsednika Vlade Ljudske republike Kitajske Hui Liangyuja, ki se z močno gospodarsko delegacijo mudi na uradnem obisku v Republiki Sloveniji.

Predsednik dr. Danilo Türk in podpredsednik kitajske vlade Hui Liangyu sta se pogovarjala predvsem o uresničevanju dogovorov, ki jih je predsednik Republike Slovenije sklenil z najvišjimi predstavniki kitajske oblasti med državniškim obiskom v Ljudski republiki Kitajski oktobra lansko leto. Predsednik Türk se je takrat sestal s predsednikom Ljudske republike Kitajske Hu Jintaom in predsednikom Vlade Ljudske republike Kitajske Wen Jiabaom. Današnji gost je predsedniku Türku prenesel pozdrave obeh omenjenih visokih predstavnikov kitajskega državnega vrha in predstavil poglavitne značilnosti uresničevanja teh dogovorov med katere spada tudi tokratni obisk kitajske vlade in gospodarske delegacije v Sloveniji.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel podpredsednika Vlade Ljudske republike Kitajske Hui Liangyuja (FA BOBO)Slovenski predsednik in podpredsednik kitajske vlade sta govorila o potencialu Slovenije kot pomembne tranzitne države v Evropi. Predsednik je poleg pomena Luke Koper izpostavil tudi letališče Jožeta Pučnika in pa modernizacijo železnic. Transportne poti so namreč izrednega pomena za izboljšanje gospodarskega sodelovanja med državama, predvsem v luči čedalje večje zasičenosti prometnih tokov v Evropi.

Sogovornika sta precej pozornosti namenila tudi kulturnemu sodelovanju. Posebej spodbuden na tem področju je napredek pri ustanavljanju Konfucijevega inštituta v Sloveniji in odprtju lektorata slovenskega jezika na Kitajskem. Slovenski predsednik se je namreč že med svojim obiskom na Kitajskem zavzel za podporo učenju slovenščine na Kitajskem, kitajska stran pa je izrazila interes za podporo proučevanju kitajske kulture in kitajščine v Sloveniji.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani