archived page

Predsednik republike o nalogah energetskega razvoja Slovenije

Maribor, 7.10.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 140. obletnici delovanja Plinarne Maribor (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 140. obletnici delovanja Plinarne Maribor. V pozdravnem nagovoru je izpostavil, da je uporaba plina za mestno razsvetljavo predstavljala pomembno fazo v evropski zgodovini industrializacije in je pomenila začetek novega načina urbanega življenja. Plinarna v Mariboru je poleg tega v prvih desetletjih 20. stoletja proizvajala tudi električno energijo, ki je spremenila način življenja v tistem času.

Danes živimo v začetnem delu postindustrijske dobe, v katerem sta ravnotežje in povezovanje najpomembnejši vodili tehnološkega in družbenega razvoja nasploh. Predsednik je spomnil, da je Maribor eno od energetskih središč Slovenije in dom Dravskih elektrarn, ki so najstarejši in tudi danes najpomembnejši vir obnovljive energije. Takšen vir pa je danes pomembnejši kot kdajkoli, zlasti z vidika energetskega ravnotežja, ki ga potrebujemo in ki ga moramo ustvarjati, je dejal predsednik.

Po predsednikovih besedah je danes nujno tudi dobro povezovanje med različnimi viri energije, kar je ena od nalog našega energetskega razvoja in energetske prihodnosti. Najpomembnejša dimenzija tega vprašanja je povezovanje vseh človeških dejavnosti v skrbi za uravnotežen trajnostni razvoj in za varstvo okolja. Predsednik je opozoril, da v Sloveniji zaostajamo za zahtevami Kjotskega protokola. Pozval je k bolj povezanemu razvoju energetike, prometa, kmetijstva, okoljevarstvenih dejavnosti, pa tudi davčnega sistema. "Če je bil pred 140 leti plin tisto, kar je prineslo novo kvaliteto v urbano življenje v te kraje, moramo vedeti, da je danes povezovanje tisto, kar zagotavlja novo kvaliteto našega življenja in boljšo prihodnost," je dejal predsednik dr. Danilo Türk.

Opozoril je še, da moramo pri povezovanju razmišljati širše, in sicer o povezovalni vlogi Slovenije v Evropi. Kot je pojasnil, ima Slovenija strateško pomemben geografski položaj, zato mora svojo povezovalno funkcijo odigrati tudi pri vprašanju energetike. "Ne smemo si dovoliti, da bi nas energetski tokovi obšli. Storiti moramo vse, da bo šel plinovod Južni tok tudi preko slovenskega ozemlja," je poudaril predsednik. Slovenija bi morala znati razumeti zahteve današnjega časa, izkoristiti svojo povezovalno funkcijo ter sodelovati pri gradnji skupne energetske vizije Evrope prihodnosti, je še dodal predsednik.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani