archived page

Slovesno odprtje 25. Čufarjevih dnevov

Jesenice, 13.11.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnega odprtja 25. Čufarjevih dnevov, festivala ljubiteljskih gledališč (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnega odprtja 25. Čufarjevih dnevov, festivala ljubiteljskih gledališč iz Slovenije in zamejstva. V pozdravnem nagovoru je dejal, da Gledališče Toneta Čufarja odpira priložnosti ljubiteljskim odrskim ustvarjalcem in uspešnim uprizoritvam. Čufarjev festival je opisal kot eno dragocenih priložnosti, na katerih se srečujejo naši gledališčniki, da primerjajo svoje pristope in odzive nanje med ljudmi, da dobijo dodatno spodbudo za svoje ustvarjalno delo ter priznanje za širšo veljavo njihovega ljubiteljskega kulturnega ustvarjanja.

"Osnovni vzgib ljubiteljske kulture je trdoživa in živahna ustvarjalnost človeka. Odrska umetnost še posebej vabi s svojim zelo širokim spektrom specifičnih talentov, ki jih ustvarjalno povezuje v zanimivo celoto, v kateri združuje besedo, pesem in ples. Ponuja torej veliko priložnosti za razvijanje sposobnosti ljubiteljev gledališča in za pridobivanje novih znanj o dramskem uprizarjanju. Navsezadnje so mnogi naši imenitni igralci ljubiteljsko gledališče uporabili tudi kot odskočno desko za svojo profesionalno pot," je izpostavil predsednik.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnega odprtja 25. Čufarjevih dnevov, festivala ljubiteljskih gledališč (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik je spomnil, da imamo v Sloveniji dolgo tradicijo ljubiteljske kulture. Ta tradicija govori o iščočem duhu slovenskega človeka, ki vsakokrat sproti v dialogu s sedanjostjo išče modrosti iz preteklosti, svojih korenin in svetovne zakladnice. Ko jih najde, staro spet postane novo, že povedano dobi nov pomen, nov pristop pa utrdi starodavna spoznanja o človekovi naravi in duhu, ki tako dobivajo vedno nove izrazne dimenzije. Ta ustvarjalni proces je izjemno dragocena slovenska kulturna tradicija, je dejal predsednik.

Gledališka ljubiteljska kultura je po njegovih besedah bistveno več kot zgolj ustvarjalno preživljanje prostega časa. "Je upor proti tihoti, je upor proti temu, da bi umolknil naš duh in se predal odtujeni osamljenosti, da bi prenehal sanjati, se zabavati, čustvovati. Je naša vstopnica v nova ozvezdja prihodnosti," je poudaril predsednik Türk, ki je organizatorjem Čufarjevih dnevov zaželel, da bi še naprej nadaljevali v svojem prizadevanju in omogočali srečevanja ljubiteljskih gledališč.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani