archived page

Odkritje kipa Božidarja Jakca in odprtje univerzitetne galerije

Ljubljana, 18.6.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnega odkritja kipa akad. Božidarja Jakca (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk, rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Radovan Stanislav Pejovnik in kipar akademik prof. Drago Tršar so v parku pred stavbo rektorata slovesno odkrili kip prvega rektorja (dekana) Akademije za upodabljajočo umetnost v Ljubljani, zaslužnega profesorja Univerze v Ljubljani in akademika Božidarja Jakca.

V nadaljevanju se je predsednik republike v Zbornični dvorani udeležil slovesnega odprtja Galerije Univerze v Ljubljani, ob tej priložnosti pa sta z rektorjem univerze odprla tudi razstavo zaslužnega profesorja in akademika prof. Janeza Bernika, čigar dela so razstavljena v Balkonski dvorani rektorata.

Predsednik republike je v pozdravnem nagovoru ob odkritju kipa Božidarja Jakca dejal, da je kultura najstarejša zgodovina vsakega naroda, umetnost pa najžlahtnejša vsebina vsake kulture. Spomnil je, da se je slovenski narod najprej formiral kot kulturni narod, preden je dobil politična obeležja in lastno državo. Zato moramo po besedah predsednika dobro razumeti pomen kulture v vsej naši zgodovini in za našo prihodnost.
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnega odprtja Galerije Univerze v Ljubljani in razstave akad. prof. Janeza Bernika (foto: Stanko Gruden/STA)Univerzo v Ljubljani je predsednik označil kot znamenito institucijo slovenskega duha in naše povezave s svetovno intelektualno elito, v kateri so se od leta 1919 naprej zbirali najboljši duhovi našega naroda in iz katere so izšle najpomembnejše pobude, ki so usmerjale naš razvoj. Tako mora biti tudi v prihodnje, je poudaril predsednik, ki je pojasnil, da bo naš razvoj dober in dovolj kakovosten samo, če bo vključeval dobro razumevanje našega kulturnega izročila in če bo slovenski narod ostal narod kulture.

Predsednik je v svojem nagovoru opozoril, da nam trenutne gospodarske razmere vsiljujejo različne varčevalne ukrepe. Nekateri med njimi so ukrepi odrekanja, ne da bi nujno vsebovali premišljeno varčevalno pot. Paziti moramo, da ne bomo s takimi ukrepi prizadeli našega kulturnega bistva, ki je bilo skozi vso zgodovino slovenskega naroda v središču našega razvoja, je poudaril predsednik, ki je izrazil zaskrbljenost ob ukrepih, ki posegajo v našo kulturo, znanost in izobraževanje ter s tem ustvarjajo potencialno nevarnost za naš prihodnji razvoj.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani