archived page

Predsednik ob odprtju prenovljenega Gradu Khislstein

Kranj, 21.6.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnega odprtja prenovljenega gradu in letnega gledališča Khislstein (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnega odprtja prenovljenega gradu in letnega gledališča Khislstein. V nagovoru na otvoritveni slovesnosti je dejal, da je lepo, če se praznovanje dneva državnosti poveže s praznovanjem kulture. To je po besedah predsednika najbolj naravno v Kranju, ki tako visoko simbolizira slovensko kulturo in nekatere njene največje dosežke, najlepša priložnost za tako praznovanje pa je prav odprtje prenovljenega Gradu Khislstein, ki bo poslej služil kot imenitno kranjsko kulturno središče. Predsednik je spomnil, da smo se Slovenci najprej oblikovali kot kulturni narod. Slovenska kultura in jezik sta nas združevala dolga stoletja, preden smo vzpostavili politične ustanove in naposled lastno državo. Zato je poudaril, da se moramo vselej, ko govorimo o naši državi, zavedati njenih kulturnih korenin.

Živimo v časih, ki niso lahki, je dejal predsednik dr. Danilo Türk, ki je ob tem citiral največjega slovenskega pesnika in meščana Kranja dr. Franceta Prešerna, ki je zapisal: "Viharjev jeznih mrzle domačije bile pokraj’ne naše so, kar Samo, tvoj duh je zginil, kar nad tvojo jamo pozabljeno od vnukov veter brije." Mnogi naši kulturni ustvarjalci in umetniki te čase doživljajo kot neprijazne, saj v Sloveniji nimamo kulturnega ministrstva, ki bi simboliziralo našo kulturno ukoreninjenost. Živimo tudi v času, ko je treba varčevati in ko so potrebna odrekanja, ki prizadevajo tudi našo kulturo. Predsednik republike je opozoril, da se ob tem postavlja vprašanje, ali ne bomo s temi odrekanji bolj prizadeli srčike našega razvoja kot bi koristili našemu gospodarstvu.

Današnja slovesnost po besedah predsednika kaže, da lahko tudi v teh zahtevnih časih dosegamo nove ravni kulturnega razvoja. Grad Khislstein to simbolizira z današnjim odprtjem, s svojo funkcijo, pa tudi s svojo zgodovino, je dejal predsednik, ki je izpostavil, da je bil prvi lastnik gradu baron Janž Khisl mož velikih gospodarskih talentov, ki je znal svoje premoženje dobro investirati. Mogoče moramo tudi v tem iskati nekatere ključne navdihe za našo prihodnost, je dejal predsednik, ki je pojasnil, da ni treba, da bi bili naša kultura ali umetniška ustvarjalnost ločeni od naših gospodarskih sposobnosti. Tudi Kranj, ki je mesto kulture, je bil vselej tudi mesto gospodarskega razvoja, je dodal predsednik in izrazil prepričanje, da bo ravno prenovljeni grajski kompleks lahko dobro služil tej povezavi med gospodarsko sposobnostjo in umetniško kakovostjo.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani