archived page

Predsednik ob 10. obletnici terorističnih napadov na ZDA

Ljubljana, 10.9.2011  |  izjava


Jutri bo minilo deset let od terorističnih napadov na New York in Washington, ki se jih spominjamo po vsem svetu. Z žalostjo se spominjamo številnih ljudi, ki so v tem grozljivem dogodku izgubili življenja. V času napada sem živel in delal v New Yorku in nikoli ne bom pozabil občutkov prizadetosti ljudi in razsežnosti tragedije, ki je doletela to svetovno metropolo.

Napadov, ki so se zgodili 11. septembra 2001, pa se spominjamo tudi kot dogodkov, ki so spremenili svet. Povsod po svetu se je okrepilo spoznanje o nujnosti preprečevanja terorističnih dejanj, kot tudi o nujnosti mednarodnega sodelovanja, ki omogoča učinkovito preprečevanje. To sodelovanje je treba še poglobiti. Po desetih letih vemo tudi, da so teroristične grožnje veliko bolj raznovrstne, nevarne in veliko bolj nepričakovane, kot smo si lahko predstavljali. To dokazuje tudi nedavni množični poboj na Norveškem, kjer je storilec terorističnega dejanja skušal s svojim zločinom preseči meje in spremeniti Evropo.

Tudi Slovenija ni povsem imuna in tudi ne popolnoma varna pred morebitnimi nasilnimi dejanji. Prav zato je še toliko bolj pomembna dobra organiziranost in učinkovitost nacionalnega sistema varnosti in zaščite prebivalcev naše države, ki je ključni element nacionalne varnosti in eno temeljnih zagotovil kakovosti življenja. V Sloveniji moramo krepiti našo varnostno kulturo in profesionalnost varnostnih služb, hkrati pa zagotoviti polno spoštovanje svobode in človekovih pravic.

Terorizem spada med resne grožnje človekovim pravicam. Prav zato pa mora biti protiteroristična dejavnost učinkovita in organizirana na tak način, da ne ogroža človekovih pravic.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani