archived page

Predsednik ob razpisu referenduma o arbitražnem sporazumu

Ljubljana, 4.5.2010  |  izjava


Izjava predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka ob razpisu referenduma o ratifikaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško
Ljubljana, 4. maj 2010


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk ponavlja oceno, da je arbitražni sporazum dober dokument, ki nudi primeren pravni okvir za pravično rešitev mejnega vprašanja z Republiko Hrvaško in zagotavlja uveljavitev nacionalnih interesov Republike Slovenije.

Ob tem predsednik ocenjuje, da ima Slovenija veliko pravnih, zgodovinskih in političnih argumentov, ki jih bo lahko uspešno predstavila v arbitražnem postopku, zato bo potrebno zagotoviti pripravo kakovostnega slovenskega memoranduma.

Vprašanje ureditve mejnega vprašanja z Republiko Hrvaško je tako pomembno, da presega dnevnopolitične interese političnih strank. Predsednik republike dr. Danilo Türk verjame, da se tega zavedajo tudi državljanke in državljani Republike Slovenije, zato pričakuje, da bodo, kot vselej doslej ob neposrednem odločanju, pokazali racionalnost in dokončno potrdili ratifikacijo arbitražnega sporazuma s Hrvaško.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani