archived page

Predsednik republike o pomenu akademske svobode v današnjem času

Bologna, 18.9.2008  |  sporočilo za javnost

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk se je v Bologni udeležil slovesnosti ob 20. obletnici Magne Charte Universitatum, kjer je imel osrednje predavanje na temo "Pomen akademske svobode v današnjem času". Kot je dejal v svojem predavanju, je akademska svoboda že od nekdaj bistvena za sam obstoj evropskih univerz. Predsednik republike je poleg njenega osnovnega namena, da ščiti univerze, profesorje in študente, naštel še tri dodatne funkcije, zaradi katerih je akademska svoboda pomembna v današnjem času.

Kot prvo funkcijo je opredelil vzpostavljanje enotnega evropskega intelektualnega in raziskovalnega prostora, ki bo postalo orodje za okrepitev ustvarjalnega potenciala Evrope. Drugi namen akademske svobode je po predsednikovih besedah omogočiti obsežno razpravo o potrebnih reformah poučevanja, ki bodo zagotovile zaposljivost diplomantov in jih usposobile za reševanje problemov. Kot tretji in morda najpomembnejši namen akademske svobode v današnjem času je predsednik dr. Danilo Türk navedel oblikovanje novih modelov globalnega sodelovanja na področju visokega šolstva in vzpostavitev Evrope kot ključnega vzpodbujevalca kreativnosti in razvoja na globalni ravni.

Klikni za povečavoPredsednik je svoje predavanje zaključil z mislijo, da so vsi ti cilji dosegljivi in da se moramo potruditi, da jih čim prej dosežemo. Kot je pojasnil, bo le uspeh pri uresničitvi teh funkcij zagotovil ustrezno mesto Evrope v prihodnosti.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani