archived page

23. ljubljanski sejem pohištva "Ambient Ljubljana"

Ljubljana, 6.11.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je odprl 23. ljubljanski sejem pohištva "Ambient Ljubljana" (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je odprl 23. ljubljanski sejem pohištva "Ambient Ljubljana". V otvoritvenem nagovoru je dejal, da sejem na zanimiv in inovativen način izkazuje, kako raste naša ustvarjalnost na področjih oblikovanja, industrijske proizvodnje in skrbi za čim boljšo kakovost življenja. Ob tem pa se je vprašal, ali smo v naši državi storili vse, da bi tovrstna ustvarjalnost in podjetnost dobili ves prostor in vso podporo, ki ju zaslužita.

V vseh človeški zgodovini sta se funkcija in forma dopolnjevali in dograjevali, je spomnil predsednik. Kot je pojasnil, so mnogi objekti, naprave in stroji nastali zaradi svoje funkcije, vendar se je vselej kmalu izkazalo, da je pomembna tudi forma, ki je kasneje dajala ideje za nove funkcije.

Med dosežki slovenskega oblikovanja je predsednik izpostavil legendarne stole Nika Kralja, ki pričajo, da smo sposobni pomembnih svetovnih dosežkov. Današnji svetovni trg je še bolj zahteven in razvit, zato je po besedah predsednika prav, da čim bolj skrbno gojimo našo ustvarjalnost oblikovanja.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je odprl 23. ljubljanski sejem pohištva "Ambient Ljubljana" (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je poudaril, da so nove rešitve in prijemi pomembni tudi z vidika zahtev trajnostnega razvoja, ki nalaga čim boljšo uporabo virov in čim bolj sonaraven razvoj, ki bo tudi čim bolj odgovoren s stališča odnosov med generacijami. Trajnostni razvoj je vsestranska in zelo velika zahteva. Zato je prav, da se z njo ukvarjamo vsi, tudi država s svojo normativno ureditvijo in davčno politiko, je dodal.

Predsednik je dejal, da se je pred kratkim srečal z mladimi oblikovalci, ki so pripravili improvizirani salon Pop-up Dom, v katerem so predstavili nekaj svojih ustvarjalnih rešitev. Ob tem je poudaril pomen odpiranja čim boljših možnosti mladim oblikovalcem – s pomočjo pri razvoju poslovnih modelov, z domiselnim kreditiranjem ter z normativno ureditvijo, ki bi odpirala priložnosti za čim boljše povezovanje mladih oblikovalcev in mladih podjetnikov.

Predsednik republike je ob tej priložnosti podelil nagrado "Top of the Top" za najboljši izdelek, ki se predstavlja na sejmu. Nagrada je pripadla podjetju Rimarket za leseni otroški stol Froc, oblikovalcev iz oblikovalske agencije Gigodesign.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani