archived page

Predsednik republike opozoril na problem nespoštovanja načela pravne države

Ljubljana, 5.7.2012  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel varuhinjo človekovih pravic dr. Zdenko Čebašek Travnik, ki mu je predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2011 (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel varuhinjo človekovih pravic dr. Zdenko Čebašek Travnik, ki mu je predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2011. Predsednik je po pogovoru z varuhinjo človekovih pravic v izjavi za medije povzel osnovna sporočila letnega poročila.

Na prvem mestu je navedel ugotovitev, da se splošni položaj človekovih pravic v Sloveniji ne izboljšuje. Razloge za zaskrbljenost imamo na različnih področjih uveljavljanja človekovih pravic, med katerimi poročilo posebej opozarja na pravice, povezane z delovnimi razmerji in razmerami na delovnem mestu. Na tem področju imamo zaskrbljujoče prakse, ki jih moramo razumeti kot kršitve človekovih pravic. Predsednik je priporočil vladi, naj upošteva poročilo varuhinje človekovih pravic pri pripravi reforme delovnopravne zakonodaje, ki je predvidena za letošnjo jesen.

Kot drugo področje je predsednik omenil naš položaj v mednarodnih organih, ki ocenjujejo stanje na področju človekovih pravic. Kot je pojasnil, se po oceni varuhinje človekovih pravic naš ugled v teh organih slabša, kar nas mora skrbeti. Predsednik je poudaril, da moramo kot država resno vzeti vsa opozorila in priporočila mednarodnih institucij ter vse sodbe, ki jih izreka Evropsko sodišče za človekove pravice. Predsednik je izpostavil, da Slovenija prav v zvezi z vsem, kar zahtevajo naše mednarodne obveznosti, nujno potrebuje nacionalno institucijo za človekove pravice, ter izrazil prepričanje, da je tu možno narediti kaj več.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel varuhinjo človekovih pravic dr. Zdenko Čebašek Travnik, ki mu je predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2011 (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je zaključil s pričakovanjem, da bosta državni zbor kot glavni naslovnik tega poročila ter vlada, ki ima izvršna pooblastila v zvezi z vsemi področji uresničevanja človekovih pravic, zelo skrbno preučila poročilo varuhinje človekovih pravic. Dodal je, da bo tudi sam po svojih močeh pomagal, da bi se človekove pravice pri nas čim bolj spoštovale.

Predsednik je na novinarsko vprašanje o sodbi Evropskega sodišča za človekove pravice glede izbrisanih odgovoril, da je treba izvršiti to sodbo, ki zahteva, da se v roku enega leta vzpostavi prepričljiv mehanizem za ureditev vprašanja odškodnin. To je naša obveznost in pri tem ne more biti nobenega izgovora, je poudaril. Vlada mora sodbo vzeti z največjo resnostjo, je dejal predsednik, ki je izrazil zaskrbljenost ob izjavah predsednika vlade in ministra za notranje zadeve, ki sta o sodbi govorila na način, ki izkazuje nespoštovanje ustavnega načela pravne države. Slovenija je pravna država, zato mora sodbe uresničevati in sodišča spoštovati, je dodal predsednik.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel varuhinjo človekovih pravic dr. Zdenko Čebašek Travnik, ki mu je predala Letno poročilo Varuha človekovih pravic Republike Slovenije za leto 2011 (foto: Stanko Gruden/STA)Na vprašanje o vplivu Zakona za uravnoteženje javnih financ na izplačevanje pokojnin pa je dejal, da je stanje na tem področju zelo zaskrbljujoče. Poudaril je, da moramo razumeti stisko ljudi, ki je nastala zaradi tega zakona, ki, kot kaže, vsebuje tudi slabe rešitve. Predsednik je ocenil, da sta v ospredju dva problema – nevarnost, da na podlagi tega zakona pride do nepravičnega diskriminatornega obravnavanja določenih skupin upokojencev, ter neizdajanje odločb o znižanju pokojnine, kar upokojencem onemogoča njihovo ustavno pravico do pravnega sredstva. Predsednik je spomnil, da je zakon nastal v naglici. Če je pri tem prišlo do resnejših napak, bi morali po njegovih besedah preučiti možnost spremembe zakona, da se odpravijo nevarnosti diskriminacije ali kršitve drugih pravic.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani