archived page

Predsednik vložil predlog za imenovanje ustavne sodnice

Ljubljana, 1.12.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je na podlagi 163. člena Ustave Republike Slovenije posredoval Državnemu zboru Republike Slovenije predlog kandidatke za prosto mesto sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Predlagana kandidatka predsednika republike za ustavno sodnico je mag. Jadranka Sovdat.

Zaradi izteka mandata sodnika ustavnega sodišča prof. dr. Cirila Ribičiča je bil 29. junija 2009 objavljen poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za sodnike ustavnega sodišča (Uradni list RS, št. 49/09).

Izbira med različnimi kandidati je zasledovala predvsem željo predlagati na mesto sodnika ustavnega sodišča vrhunskega pravnega strokovnjaka s področja ustavnega prava, ki bi s svojim osebnim prepričanjem in sposobnostmi zagotovil ustrezno učinkovitost in kvaliteto dela ustavnega sodišča. Na podlagi navedenega se je predsednik republike dr. Danilo Türk odločil, da državnemu zobru skladno s svojimi ustavnimi pristojnostmi v izvolitev predlaga mag. Jadranko Sovdat.

Predsednik republike je predlog predstavil vodjem poslanskih skupin v Državnem zboru Republike Slovenije, ki so predlogu izrazili široko podporo.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani