archived page

Spomenik bosansko-hercegovskim žrtvam I. svetovne vojne

Log pod Mangartom, 7.6.2012  |  sporočilo za javnost, govor


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk ter predsedujoči Predsedstvu Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović in član Predsedstva Bosne in Hercegovine Željko Komšić so se udeležili slovesnosti ob odkritju spomenika ljudem iz Bosne in Hercegovine, ki so se v prvi svetovni vojni bojevali in umirali na soški fronti (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk ter predsedujoči Predsedstvu Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović in član Predsedstva Bosne in Hercegovine Željko Komšić so se na vojaškem pokopališču v Logu pod Mangartom udeležili slovesnosti ob odkritju spomenika ljudem iz Bosne in Hercegovine, ki so se v prvi svetovni vojni bojevali in umirali na soški fronti.

Predsednik Türk, predsedujoči predsedstvu Izetbegović in član predsedstva Komšić so odkrili spomenik ter položili venca v spomin na bosansko-hercegovske žrtve prve svetovne vojne. Spomenik, ki je delo slovenskega kiparja bosanskega rodu Mirsada Begića, krasijo verzi slovenskega pesnika z bosanskimi koreninami Josipa Ostija: "Čeprav od rojstva umiramo, slavimo življenje in za sabo pustimo le sledi ljubezni".



Slavnostni nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na slovesnosti ob odkritju spomenika ljudem iz Bosne in Hercegovine, ki so se v prvi svetovni vojni bojevali in umirali na soški fronti
Log pod Mangartom, 7. junij 2012


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob odkritju spomenika ljudem iz Bosne in Hercegovine, ki so se v prvi svetovni vojni bojevali in umirali na soški fronti (foto: Stanko Gruden/STA)Spoštovani predsedujoči Predsedstvu Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović,
spoštovani član Predsedstva Bosne in Hecegovine Željko Komšić,
spoštovani visoki gostje,
spoštovani udeleženci današnje skromne in ganljive slovesnosti,

danes smo tu zbrani v trenutku tišine, razmisleka in čustev. Pred nami je nov spomenik, ki nas spominja na mrtve, na mlade ljudi, ki so umrli na soški fronti. Ti mladi ljudje so prišli iz Bosne in Hercegovine in so bili pretežno Bošnjaki, med pa so bili tudi Hrvati in Srbi. Na tej fronti se je tragično končalo njihovo življenje.

Spomenik, ki ga danes odkrivamo, ne daje v ospredje ideje herojstva, vojaškega uspeha ali vojaškega žrtvovanja. To je spomenik človeškemu življenju in tragiki smrti. Prav v tem je veliko sporočilo tega spomenika in upam, da ga bomo vsi, ki bomo kdajkoli obiskali ta kraj, dobro razumeli.

Kmalu bo minilo sto let, odkar se je začela prva svetovna vojna. Prav je, da ljudje, zlasti politiki, razmislimo o tem, kakšno je bilo 20. stoletje in kakšno moramo narediti 21. stoletje. 20. stoletje je bilo stoletje velikih vojn, ki so se začele na začetku stoletja. Prva svetovna vojna je bila ena največjih.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob odkritju spomenika ljudem iz Bosne in Hercegovine, ki so se v prvi svetovni vojni bojevali in umirali na soški fronti (foto: Stanko Gruden/STA)V tej vojni je razpadel stari svet. Povzročila je velika uničenja, veliko mrtvih in je tragično zaznamovala celotno 20. stoletje. Razumeti moramo, da je prva svetovna vojna zastrupila 20. stoletje. Prinesla je kult smrti, ideologije totalitarizma in v sebi nosila klice novih vojn.

Upam, da se je to obdobje zgodovine končalo in da bomo lahko ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne govorili o tem, da je ta tragična zgodovinska izkušnja in vse njene posledice, vključno z vojno ob razpadu nekdanje Jugoslavije konec 20. stoletja, dokončno za nami.

Zato sem predlagal, da bi vse projekte na območju soške fronte združili v Evropski park miru in ta veliki vseevropski projekt razglasili čez nekaj let, ko bomo obeležili 100. obletnico začetka prve svetovne vojne. Povedati moram, da so mnogi evropski predsedniki že izrazili podporo tej zamisli, in verjamem, da jo lahko skupaj uresničimo.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je položil venec k spomeniku ljudem iz Bosne in Hercegovine, ki so se v prvi svetovni vojni bojevali in umirali na soški fronti (foto: Stanko Gruden/STA)Rad pa bi, da se ta projekt in vse, kar tvori njegovo vsebino, ne razume kot prvenstveno politični projekt, ampak kot iskreno človeški, etični projekt. Ravno ta spomenik, ki smo ga danes odkrili, bo najlepše izrazil to etično in človeško misel.

Zato bi se želel na koncu zahvaliti kiparju Mirsadu Begiću in vsem, ki ste sodelovali pri zasnovi tega spomenika, ter vsem pobudnikom njegove postavitve. Dali ste pomembno sporočilo vsem, ki smo tu, in vsem, ki se bomo v prihodnjih letih trudili narediti območje soške fronte za Evropsko pot miru.

Hvala lepa!
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani