archived page

Predsednik republike o položaju medijev v Sloveniji

Ljubljana, 26.5.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je danes zvečer sodeloval na okrogli mizi na temo "Vpliv kapitala na medije," ki jo je organiziral Slovenski center PEN. Predsednik republike je v razpravi sodeloval kot prvi govornik. V svojem prispevku je poudaril, da se je že v okviru predvolilne kampanje zavzemal za široko razpravo o položaju novinarstva v Sloveniji. To vprašanje je bilo takrat izpostavljeno zaradi peticije slovenskih novinarjev, ki so opozarjali na cenzuro in politične pritiske na novinarje v Sloveniji. Kot je dejal predsednik dr. Danilo Türk, je že takrat zavzel načelno stališče, da morajo v razpravi o tem vprašanju sodelovati tudi predstavniki politike, vendar pa je tovrstna razprava lahko legitimna in zato učinkovita le, če jo vodijo organizacije civilne družbe.

V nadaljevanju je predsednik opozoril na dodaten vidik, ki ga je potrebno vključiti v razpravo o položaju novinarjev in ki v veliki meri odgovarja na vprašanja, ki jih imamo danes na dnevnem redu. Pri tem je povzel besede generalnega sekretarja Mednarodne federacije novinarjev Aidana Whitea, ki poudarja, da ni nadomestila za etično novinarstvo. Predsednik republike je pojasnil, da pod tem pojmom razume vrednote, kot so spoštovanje resnice, neodvisnost in nepristranskost novinarjev ter služenje javnemu interesu. V nadaljevanju je predsednik izpostavil, da danes pri nas poteka razprava o pritisku na medije tako s strani politike kot kapitala. Ti pritiski pa so lahko različnih vrst. Lahko so kadrovski, lahko so pritiski na uredniško politiko ali pa pritiski, ki potekajo v obliki trivializacije vsebin, je še opozoril.

Predsednik dr. Danilo Türk se je zavzel, da bi se debata o tem vprašanju razvijala še naprej in da bi iz nje izšli tudi konkretni predlogi in smernice, ki bi omogočile predstavnikom države, da bi področje medijev regulirali na način, ki bi medijem omogočil nemoteno opravljanje svojega javnega poslanstva. Le razprava namreč lahko pokaže, ali bo na področju medijev potreben nov angažma oblasti in ali so potrebna nova zakonska pravila, je zaključil predsednik republike.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani