archived page

Predsednik nagovoril udeležence mednarodnega simpozija o reševalnih psih

Ljubljana, 15.4.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja 12. mednarodnega IRO simpozija o reševalnih psih z naslovom "Metode šolanja reševalnih psov" (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja 12. mednarodnega IRO simpozija o reševalnih psih "Metode šolanja reševalnih psov", na katerem je imel pozdravni nagovor.

Predsednik je v uvodu povedal, da se je žal ob nedavnem katastrofalnem potresu v sosednji Italiji vnovič pokazalo, da so naravne nesreče nepredvidljive, nenadne in da jih mnogo ne moremo napovedati. V postopkih reševanja takrat pride do posebnega izraza opravljeno delo pri šolanju reševalnih psov, ki so nepogrešljivi pri reševanju ljudi. Delo, ki ga opravljajo tako reševalci kot tudi reševalni psi, je koristno ne samo v primeru potresov, ampak tudi v drugih primerih, ko se iščejo pogrešane osebe.

Predsednik dr. Danilo Türk je ob tem izpostavil vrednoto prostovoljstva, saj reševalci svoje delo večinoma opravljajo na ljubiteljski osnovi, ki je hkrati tudi visoko profesionalna. Biti pripravljen nekomu pomagati je izraz posebne kulture in odnosa do sveta, je poudaril predsednik in dodal, da je tudi sprejeti pomoč pomembno izhodišče za krepitev medsebojnega spoštovanja. Zato zavrnitve, včasih nepremišljene, ne zmanjšajo plemenitosti in strokovnosti reševalnih misij.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja 12. mednarodnega IRO simpozija o reševalnih psih z naslovom "Metode šolanja reševalnih psov" (FA BOBO)Po predsednikovih besedah je tudi pričujoči simpozij izraz nesebičnega sodelovanja ter izmenjavanja mnenj in znanja ljudi z vsega sveta, ki prideta do polnega izraza v zelo težkih trenutkih, ko so ljudje v veliki in tudi nepremostljivi stiski. Simpozij tudi dokazuje, da stiska in humanost ne poznata meja.

Predsednik je na koncu pohvalil še delo slovenskih vodnikov reševalnih psov, ki po znanju in organiziranosti ne zaostajajo za drugimi in so ravno zaradi teh prvin večkrat poklicani k reševanju na mnogih mednarodnih reševalnih akcijah po potresih.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani