archived page

Delovna akcija v okviru evropskega projekta PreNova mesta

Velenje, 9.7.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik dr. Danilo Türk se je udeležil prostovoljske delovne akcije preureditve igrišča v moderen večnamenski javni prostor, ki poteka v okviru evropskega projekta "PreNova mesta (ReNewTown) – Nova post-socialistična mesta: konkurenčna in privlačna" (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Velenje, kjer se je srečal z županom Mestne občine Velenje Bojanom Kontičem in organizatorji prostovoljske delovne akcije, ki poteka v okviru evropskega projekta "PreNova mesta (ReNewTown) – Nova post-socialistična mesta: konkurenčna in privlačna".

Predsednik republike se je zatem udeležil prireditve ob začetku prostovoljske delovne akcije preureditve igrišča v moderen večnamenski javni prostor, kjer je prvi zasadil lopato na delovišču in s tem simbolično odprl delovno akcijo. Z akcijo, v kateri sodelujejo različne generacije prostovoljk in prostovoljcev, je velenjska mestna občina obudila udarniško delo, ki je zaznamovalo nastanek Velenja pred dobrimi 50 leti.

Predsednik dr. Danilo Türk se je udeležil prostovoljske delovne akcije preureditve igrišča v moderen večnamenski javni prostor, ki poteka v okviru evropskega projekta "PreNova mesta (ReNewTown) – Nova post-socialistična mesta: konkurenčna in privlačna" (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik Türk je v pozdravnem nagovoru dejal, da ima delovna akcija veliko sporočilnost za Velenje in za našo državo v celoti. Izpostavil je pomen medgeneracijske solidarnosti v udarništvu, ki jo današnji čas potrebuje in ki nam daje upanje, da bo tudi v prihodnje izročilo udarništva in solidarnosti dobro živelo. Predsednik je posebej poudaril, da moramo v Sloveniji v tem času gojiti solidarnost kot našo veliko skupno vrednoto in naše veliko upanje za prihodnost. Na področju solidarnosti imamo dobre tradicije z globokimi koreninami, med katere sodi tudi udarniški zanos, ki se je pojavil po drugi svetovni vojni in ki je bil posebno izražen v Velenju. Velenje je tako postalo in ostalo simbol udarništva, solidarnosti in močne volje graditi prihodnost skupaj.

Predsednik dr. Danilo Türk se je udeležil prostovoljske delovne akcije preureditve igrišča v moderen večnamenski javni prostor, ki poteka v okviru evropskega projekta "PreNova mesta (ReNewTown) – Nova post-socialistična mesta: konkurenčna in privlačna" (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik je spomnil, da je glavni namen evropskega projekta PreNova mesta (ReNewTown) dati novo vsebino in novo kakovost urbanim okoljem, ki so nastala v času socializma. To je izjemno pomembno vprašanje za odnose med generacijami, je dejal predsednik. Kot je pojasnil, našo raven razvoja dolgujemo starejšim generacijam, saj je to, kar danes imamo, rezultat njihovega dela, truda, pa tudi njihovega udarništva. Starejša generacija se čuti odgovorno do mlade generacije, kateri bi rada zapustila čim boljšo dediščino. Mlajša generacija razume te prispevke in razume svojo vlogo v nujnem medgeneracijskem dialogu, ki ga potrebujemo za čim boljšo prihodnost. Predsednik je poudaril, da je graditev medgeneracijskega dialoga izjemno pomembna naloga našega časa, solidarnost pa je glavna prvina tega dialoga.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani