archived page

Predsednik ob 90. obletnici Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije

Ljubljana, 1.6.2010  |  sporočilo za javnost


ikona avdioNagovor predsednika ob 90. obletnici Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 90. obletnici delovanja Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 90. obletnici delovanja Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. V pozdravnem nagovoru je izpostavil, da je zveza najstarejša invalidska organizacija v Sloveniji z dolgoletno tradicijo in z izjemno pomembnim poslanstvom, prva knjižnica za slepe pa je bila ustanovljena v Ljubljani že pred nastankom zveze, leta 1918.

Predsednik je spomnil, da je Evropa po prvi svetovni vojni spoznala, da je prava pot iz krize v večji človečnosti, pa tudi v vrednotah, ki utemeljujejo dostojanstvo in avtonomijo invalidov. To je po njegovih besedah dober poduk tudi za današnji čas. Kriza je čas, ko moramo vprašanjem humanosti in solidarnosti nakloniti še več pozornosti, kajti solidarnost ni le vrednota človekoljubja, ampak ima tudi pomembne družbene in ekonomske razsežnosti, ki morajo upoštevati tudi socialne dimenzije. Predsednik je ob tem dodal, da je zveza v 90 letih svojega obstoja mnogim slepim in slabovidnim vrnila samozaupanje, samozavest, jih izobrazila, usmerila na pravo pot ter jim omogočila, da so se aktivno vrnili v življenje in mnogi tudi na delo.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 90. obletnici delovanja Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije (foto: Tina Kosec/STA)Človekove pravice so temeljna osnova za celovito skrb za invalide, je poudaril predsednik dr. Danilo Türk. Splošni deklaraciji človekovih pravic se je z ratifikacijo v Državnem zboru Republike Slovenije poleg drugih dokumentov pridružila tudi Konvencija o pravicah invalidov. Konvencija je zavezujoča in odpira novo razvojno dimenzijo s ponujenimi orodji in modeli sodobnega invalidskega varstva ter posebej govori o možnostih, ki jih je treba zagotoviti slepim in slabovidnim. Človekove pravice in s tem tudi pravice vseh invalidov so ne samo primeren, ampak tudi nujen okvir za razumevanje invalidnosti, za reševanje problemov invalidov in za njihovo aktivno vključevanje v sodobno slovensko družbo. Predsednik je opozoril, da je država dolžna s predpisi in z dejanji ustvarjati pogoje za takšno popolno vključenost, popolno usposobljenost za polno osebno, poklicno in družbeno življenje.

Med temeljnimi nalogami zveze slepih in slabovidnih je opredelil izboljševanje položaja slepih, krepitev zdravja, stalno izobraževanje, medsebojno pomoč ter vzpostavljanje prepotrebnih socialnih komunikacij, ki posameznikom odpirajo možnosti za povezovanje z okoljem in usposabljanje za prave poklice. Nadvse pomembne so po njegovih besedah socialne povezave in mreža stalnih kontaktov. Omogočajo namreč medsebojno sodelovanje in premagovanje težav, s katerimi se srečujejo slepi in slabovidni, kar je še posebej dragoceno v kriznih časih. V to mrežo sodi in v njej sodeluje tudi predsednik republike, je dodal predsednik dr. Danilo Türk.

Predsednik je kot rdečo nit delovanja zveze skozi zgodovino izpostavil medsebojno solidarnost in tovarištvo, vrednote, ki so jih postavljali v ospredje, pa so bile povezane z delom in humanostjo. Predstavnikom zveze je čestital ob 90. obletnici delovanja ter se jim zahvalil za mnoga dobra dela, ki so jih opravili kot prostovoljci in humanitarni aktivisti. Poudaril je, da so s svojimi aktivnostmi mnoge slepe in slabovidne odvrnili od malodušja ter jim pomagali najti veselje do življenja na drugačen, nov in zanimiv način.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani