archived page

Srečanje predsednika Türka s predsednikom Republike Koreje

Busan, 27.10.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Republike Koreje Lee Myung-bakom (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije se je po odprtju svetovnega foruma OECD o merjenju družbenega napredka v južnokorejskem mestu Busan srečal s predsednikom Republike Koreje Lee Myung-bakom. Korejski predsednik je predstavil izjemne uspehe, ki jih njegova država beleži na poti iz gospodarske krize. Med njimi je najpomembnejša obnova gospodarske rasti, ki je v letošnjem letu dosegla tri odstotke, v prihodnjem letu pa se pričakuje še večja rast. Predsednik Lee Myung-bak je poudaril, da je bilo za Republiko Korejo vlaganje v zelene tehnologije pomemben vidik izhoda iz krize.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Republike Koreje Lee Myung-bakom (FA BOBO)Sogovornika sta obravnavala tudi sodelovanje med Republiko Korejo in Evropsko unijo, ki prehaja v novo fazo. Nedavno sklenjeni sporazum o svobodni trgovini med Evropsko unijo in Republiko Korejo omogoča tudi večjo vlogo Republike Slovenije. Predsednik dr. Danilo Türk je poudaril, da sta obe državi zainteresirani za uravnoteženje trgovinske bilance, pri čemer se je zavzel za večji slovenski izvoz v Republiko Korejo in več korejskih investicij v Sloveniji. Predsednika sta se dogovorila, da bo prihodnjo pomlad Slovenijo obiskala korejska gospodarska delegacija, njen obisk pa bo namenjen vsestranskemu razvoju gospodarskih odnosov med državama. Kot potencialno pomembna področja za krepitev gospodarskega sodelovanja sta ocenila zlasti avtomobilsko industrijo, logistiko, elektroniko in turizem.
Slovenski in korejski predsednik sta se strinjala tudi o nujnosti krepitve kulturnega sodelovanja med državama in učenja jezikov. Tako na Filozoski fakulteti Univerze v Ljubljani že obstaja lektorat za korejski jezik, v kratkem pa bo prišlo do ustanovitve lektoratov za slovenščino na Univerzi Chung-ang v Seulu in na Univerzi za mednarodne študije Hankuk.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani