archived page

Predsednik republike podelil odlikovanja Red za zasluge

Brdo pri Kranju, 8.11.2011  |  sporočilo za javnost, govor


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval:
  • dr. Franca Hebra za njegove uspehe pri zdravljenju odvisnosti in celoviti zdravniški pomoči ljudem v stiski,
  • Boruta Simona Pogačnika za njegovo požrtvovalno in prizadevno delo za blaginjo invalidov ter njihovo dejavno vključenost v širše družbeno okolje in
  • dr. Nada Vodopijo za njegov prispevek k strokovni odličnosti v slovenskem zdravstvu in razvoju zdravstvenega sistema Slovenije.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval dr. Franca Hebra, Boruta Simona Pogačnika in dr. Nada Vodopijo (foto: Stanko Gruden/STA)


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na podelitvi odlikovanj Red za zasluge dr. Francu Hebru, Borutu Simonu Pogačniku in dr. Nadu Vodopiji
Brdo pri Kranju, 8. november 2011


Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval dr. Franca Hebra, Boruta Simona Pogačnika in dr. Nada Vodopijo (foto: Stanko Gruden/STA)Spoštovani odlikovanci,
spoštovani zbrani,

današnja slovesnost je v celoti posvečena zelo temeljni vrednoti, ki jo poskušamo gojiti v naši družbi, to je skrbi za zdravje. Zdravje, to večkrat poudarjam, je ne samo temeljna vrednota, ampak tudi temeljna pravica, kajti vsi mednarodni splošni dokumenti na področju človekovih pravic vsebujejo tudi pravico do najvišjega dosegljivega standarda človekovega telesnega in duševnega zdravja. Danes so pred nami trije odlikovanci, ki so vsak na svojem področju izjemno veliko prispevali pri uresničevanju te zahtevne, vsebinsko izredno raznovrstne človekove pravice. V človeški družbi se pojavljajo vsakovrstne zdravstvene zahteve. Nekatere med njimi so take, da o njih razmišljamo včasih bolj, včasih manj pogosto.

Moj vtis je, da v teh časih premalo razmišljamo o problemu alkoholizma kot o zdravstvenem problemu. Velikokrat se sliši to ali ono o posledicah alkoholizma. Bolj malo pa se razmišlja o tem, kaj je alkoholizem kot človekovemu zdravju sovražno zlo in na kakšen način se lahko učinkovito postavimo po robu temu zlu. Tu je dr. Franc Heber naredil nekaj posebnega. Pokazal je, kako se s celovitim programom, ki temelji na samostojni metodologiji in terapiji, razvije celovit socialno-psihološki pristop, ki omogoča učinkovito zdravljenje, učinkovito vsestransko rehabilitacijo. Vsakdo, ki se je kdaj srečal s kakšnim od zdravljenih alkoholikov, ve, kako pomembno je zagotoviti, da ne pride do recidiva, in kako pomembno je zgraditi psihično trdnost zdravljenega alkoholika in zagotoviti, da je njegovo okolje dobro sprejelo njegovo zdravljenje, da mu zaupa in da bo poslej v njegovi družini in okolju vse v redu. Ljudem, ki prispevate k takemu stanju, k takim izboljšanjem, je treba izreči veliko zahvalo, in dr. Franc Heber je med njimi eden največjih.

Simon Borut Pogačnik je eden naših vodilnih aktivistov na področju skrbi za invalide. Tudi z invalidsko problematiko se pri svojem delu kot predsednik republike pogosto srečujem. Pogosto se srečujem z ljudmi, ki delajo v invalidskih organizacij, s samimi invalidi in poskušam razumeti raznovrstne probleme, ki gredo z invalidnostjo. Poskušam tudi razumeti, kako velikega pomena je skrb za invalide, ki presega njihovo neposredno telesno blaginjo, kolikor se to lahko v njihovem položaju sploh doseže. Vključenost v okolje, občutek varnosti, občutek, da je usoda vendarle taka, da je življenje vredno živeti – vse to je treba zagotavljati s skrbnim vsestranskim, zelo raznovrstnim delom, navsezadnje tudi s prosvetljevanjem, tudi s tem, da naša javnost bolje razume probleme invalidov. Ravno v tem pogledu je naš današnji odlikovanec gospod Borut Simon Pogačnik pomagal storiti nekaj velikega. Če smo v Sloveniji lahko zadovoljni s tem, da imamo mednarodno zanimive lastne prispevke na področju skrbi za invalide, te celovite socialne, psihološke, medijske skrbi, gre to v veliki meri zasluga prav njemu.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Redom za zasluge odlikoval dr. Franca Hebra, Boruta Simona Pogačnika in dr. Nada Vodopijo (foto: Stanko Gruden/STA)In končno, dr. Nado Vodopija, ki je ponesel ime slovenske kirurgije v svet. Vsi, ki smo dosegli tako starost, da smo se na ta ali oni način srečali s kirurgijo tudi bolj neposredno, ne samo iz medijev, ne samo iz pripovedovanja drugih, vemo, kako veliko napredka je bilo doseženega v kirurških tehnikah v zadnjih 20 letih, kako izjemno zahtevna je bila ta razvojna pot in kako pomembno je, da jo v Sloveniji razvijamo tako, da bomo šli v korak s časom z drugimi vodilnimi državami. Med metodami, ki so danes v ospredju zanimanja in tudi uporabe, so vsekakor tudi laparoskopske in robotske kirurške metode. O teh se pri nas nekaj malega ve. Mnogi pacienti, ki so bili deležni te skrbi in tega zdravljenja, so hvaležni. Javnost mora vedeti več o tem in tudi naš zdravstveni sistem mora zagotoviti, da bodo najnaprednejše kirurške metode deležne podpore, ki jo zaslužijo. Današnje odlikovanje je skromno priznanje za življenjsko delo, ki je bilo tu opravljeno. Govorim o življenjskem delu glede na dolžino obdobja, v katerem je dr. Nado Vodopija prispeval nekaj zelo bistvenega k razvoju naše kirurgije. Verjamemo, da bo delal še naprej v svojem sedanjem statusu in da bo pomagal razvoju slovenske medicine še naprej. Medicina je seveda bistven del skrbi za zdravje. Ni edina, je pa bistvena.

Naj zaključim s tisto mislijo, s katero sem tudi začel – skrb za najvišji dosegljivi standard človekovega telesnega in duševnega zdravja pozna številne metode, pozna številne prispevke. Nikoli ni mogoče z eno samo slovesnostjo zajeti vseh. Verjamem pa, da smo z današnjo slovesnostjo zajeli dobršen del te naše skrbi in upravičeni smo izraziti upanje, da bodo ti prispevki pomagali, da bo naša skrb za zdravje v tej državi tudi v prihodnje dobra. Hvala še enkrat odlikovancem, veliko uspeha pri vašem delu in veliko osebne sreče in dobrega občutka, kajti vse to ste zaslužili. Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani