archived page

130 let prvega slovenskega pevskega društva Lira Kamnik

Kamnik, 3.11.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostnega koncerta ob 130. obletnici prvega slovenskega pevskega društva Lira Kamnik (foto: Nebojša Tejič/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila slavnostnega koncerta ob 130. obletnici prvega slovenskega pevskega društva Lira Kamnik. V svojem nagovoru ob tem spoštovanja vrednem jubileju je predsednik spomnil, da imamo Slovenci bogato tradicijo zborovskega petja, ki je drugi večji narodi nimajo in nam jo zavidajo. Izrazil je zadovoljstvo, da je predsednik države, ki premore tako odličen pevski zbor s tako dolgo tradicijo.

Današnja podoba društva Lira in njen ugled sta plod volje vseh njenih pevcev skozi vso dolgo pevsko zgodovino, je dejal predsednik in dodal, da je društvo v vsem tem času napravilo veličasten razvoj. Lira je zrasla iz tradicije in jo skupaj z drugimi podobnimi društvi ohranjala za prihodnost. S tem je ostajalo živo slovensko glasbeno izročilo v vsej svoji raznolikosti, ki jo opredeljuje slovenska geografska razčlenjenost z različnimi narečji, šegami in kulturami posameznih regij. Predsednik je izpostavil, da je društvo nastalo v času, ko je slovenska pesem dobila tudi politični pomen. Postala je namreč buditeljica narodne zavesti, želje po slovenski nacionalni veljavi in po utrjevanju domoljubja.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostnega koncerta ob 130. obletnici prvega slovenskega pevskega društva Lira Kamnik (foto: Nebojša Tejič/STA)Predsednik je dejal, da so zanos, prizadevnost in človeška povezanost Liraše pripeljali do odmevnih uspehov tudi v času globaliziranega sveta. Nedvomno zaradi čistega odzvena človeškega glasu, tega najstarejšega in najlepšega glasbila, s katerim Liraši vedno znova pritegnejo in prepričajo poslušalce in tudi v novih časih povezujejo Slovence doma in po svetu. Predsednik je zaključil z besedami, da naj Lirina pesem nikoli ne utihne in naj nas spremlja v naporih za boljši in bolj prijazen svet.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani