archived page

Prvi obisk novega madžarskega predsednika Schmitta v Sloveniji

Ljubljana, 15.9.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Madžarske dr. Pála Schmitta (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Madžarske dr. Pála Schmitta, ki je prispel na delovni obisk v Republiko Slovenijo. Predsednika sta najprej opravila pogovor na štiri oči, nato pa so potekali plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Republike Madžarske pod vodstvom obeh predsednikov. Slovenski in madžarski predsednik sta se v pogovorih posvetila dvostranskim odnosom, zlasti gospodarskemu sodelovanju in položaju narodnih manjšin, regionalnemu sodelovanju in vprašanjem prihodnosti Evropske unije.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Madžarske dr. Pála Schmitta (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je v izjavi za medije poudaril, da so odnosi med Slovenijo in Madžarsko odlični in da med državama ni velikih odprtih vprašanj. Dejal je, da Slovenija ceni gesto novoizvoljenega madžarskega predsednika, ki je Slovenijo obiskal kot drugo izmed sosednjih držav. Predsednik dr. Pál Schmitt je pojasnil, da to dokazuje njegov osebni odličen odnos do Slovenije ter solidarnost madžarskih ljudi do Slovencev. Dodal je, da je bil tudi sam zelo vesel, ko si je predsednik Türk za svoj prvi uradni obisk v tujini leta 2008 izbral prav Madžarsko. Izpostavil je, da med državama potekajo redni politični kontakti na vseh ravneh, Slovenijo pa je označil kot izredno pomembno in zanesljivo partnerico Madžarske.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Madžarske dr. Pála Schmitta (foto: Tina Kosec/STA)Slovenski predsednik je izpostavil, da imata državi izjemno dobre gospodarske odnose in visoko raven trgovinske menjave, ki je recesija ni bistveno prizadela. Kljub nekoliko zmanjšanemu obsegu menjave, ta še vedno presega milijardo evrov, po pričakovanjih pa se bo letos glede na gospodarsko rast v obeh državah še izboljšala. Tudi madžarski predsednik se je zavzel za povečanje trgovinske menjave. Predsednika Türka je seznanil s konkretnimi gospodarskimi interesi madžarskih podjetij, ki se zanimajo za investicije v Sloveniji. Predsednika sta izmenjala tudi informacije o gospodarskih in drugih reformah, ki jih obe državi načrtujeta v sedanjih razmerah.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Republike Madžarske dr. Pála Schmitta (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Türk je glede položaja narodnih manjšin poudaril, da si Slovenija prizadeva za vsestranski razvoj dvojezičnosti na območjih, kjer živi madžarska narodna skupnost v Sloveniji. Spomnil je, da v teh krajih obstaja že polstoletna tradicija dvojezičnosti, ter izrazil željo, da bi tudi razvoj položaja slovenske narodne skupnosti v Porabju napredoval. Z madžarskim predsednikom sta govorila tudi o nekaterih praktičnih vprašanjih, za katera sta se strinjala, da jih je potrebno reševati. Predsednik Schmitt je zagotovil, da nerešena vprašanja slovenske manjšine na Madžarskem niso posledica diskriminacije ali brezbrižnosti, ter obljubil, da se jim bodo posvetili.

Predsednika sta govorila tudi o prioritetah prihajajočega madžarskega predsedovanja Evropski uniji v prvi polovici leta 2011. Madžarski predsednik je slovensko predsedovanje v prvi polovici leta 2008 označil kot uspešno ter poudaril, da je Slovenija dokazala, da je tudi majhna država sposobna urejati evropske zadeve. Slovenski predsednik pa je dejal, da je za Evropsko unijo zelo dobro, da ji predsedujejo tudi novejše države članice, saj prinašajo dinamizem, ki ga unija potrebuje. Kljub ukvarjanju z institucionalnimi zadevami, ki jih je prinesla Lizbonska pogodba, je namreč po njegovih besedah pomembno, da se Evropska unija razvija dinamično in da tudi v odnosu do svojega okolja beleži napredek. Izrazil je prepričanje, da bo madžarsko predsedstvo prispevalo k temu.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani