archived page

Sprejem predsednika Velike narodne skupščine Republike Turčije

Ljubljana, 15.4.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je danes sprejel predsednika Velike narodne skupščine Republike Turčije Köksala Toptana. Pogovarjala sta se o sodelovanju med Turčijo in Slovenijo ter med Turčijo in Evropsko unijo. Ocenila sta, da so dvostranski politični odnosi med državama odlični, prav tako pa se povečuje gospodarska menjava med državama, ki je v preteklem letu dosegla obseg približno 400 milijonov evrov v obe smeri. "Turčija je pomemben politični dejavnik in Slovenija podpira njeno kandidaturo za članstvo v Evropski uniji," je povedal predsednik dr. Danilo Türk.

Sogovornika sta izmenjala misli tudi o položaju na Cipru, kjer je ob nedavnih volitvah prišlo do pozitivne politične atmosfere, ki obeta dober dialog na otoku. To pa bi lahko po besedah predsednika republike dr. Danila Türka pomagalo pri obnovitvi diplomatskih odnosov in procesa za iskanje dokončne rešitve ciprskega problema.

Klikni za povečavoGovorila sta tudi o kandidaturi Turčije za članstvo v Evropski uniji in o medkulturnem dialogu. Predsednik dr. Danilo Türk je poudaril, da je politični pluralizem, ki se je v Turčiji zelo dobro razvil in učvrstil, dobra podlaga za razpravo o sodelovanju med ljudstvi različnih kultur.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani