archived page

Izjava predsednika republike o odnosih s Hrvaško

Ljubljana, 14.5.2009  |  izjava
Prispevek na POP TV, oddaja 24 UR, 14. maj 2009


Magnetogram celotne izjave predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka

Vprašanje novinarja:
Gospod predsednik, slišali smo premiera Sanaderja, ki je rekel, da se bodo začeli drugače pogovarjati s Slovenijo. Slišali smo predsednika Mesića, ki je rekel, da je treba spoštovati mednarodno pravo, ki ga Slovenija ne. Tretja stvar pa je napotek, da bi morala Slovenija sprejeti Rehnov predlog brez pripomb. Kakšen je vaš komentar?

Predsednik dr. Danilo Türk:
Del te retorike razumem, ker imajo na Hrvaškem prihodnji teden volitve. Tako da verjamem, da je precej te retorike pogojene s volilnimi potrebami. Rad pa bi opozoril, da to ni pametna pot, to ni smotrna pot. Zdaj je treba iskati skupen jezik in za to se je treba še potruditi. Seveda, Rehnov predlog je samo predlog. Slovenija ima amandmaje, te amandmaje je treba resno vzeti in če se hoče napredovati, potem bo to morala storiti tudi Hrvaška. Nobene rešitve ni v vztrajanju na nekakšni formuli "vzemi ali pusti". Te formule ni, ta formula je izmišljena.

Vprašanje novinarja:
Za odnose med državama to tudi ni dobro?

Predsednik dr. Danilo Türk:
Prav gotovo ne. Za odnose med državama je edina prava pot iskanje skupnega jezika. Če hočemo problem rešiti, ga moramo reševati pošteno, ne iskati zmago. To ni nobena pot, to pelje samo v blokade. Treba je poslušati drugega in jaz bi resnično želel, da bi nas na Hrvaškem enkrat začeli poslušati.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani