archived page

Uradni obisk predsednika Helenske republike

Brdo pri Kranju, 17.11.2009  |  sporočilo za javnost


Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Helenske republike dr. Karolosa Papouliasa (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Helenske republike dr. Karolosa Papouliasa, ki je prispel na uradni obisk v Republiko Slovenijo. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se predsednika zadržala v pogovoru na štiri oči, temu pa so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Helenske republike pod vodstvom obeh predsednikov.

Predsednik dr. Danilo Türk je uvodoma spomnil na bogato grško kulturno tradicijo, ki vključuje tudi politično kulturo in pojem demokracije, ki je doma prav v Grčiji. Poudaril je, da sta danes obe državi del Evropske unije, zato je prav, da skupaj razmišljata o prihodnosti unije kot demokratične skupnosti. Zavzel se je za čimboljši razvoj političnih, gospodarskih, kulturnih in drugih odnosov med Slovenijo in Grčijo. Politične odnose med državama je ocenil kot odlične, izrazil pa je interes Slovenije za večjo in bolj uravnoteženo trgovinsko bilanco z Grčijo. Poglobitvi gospodarskega sodelovanja bo posvečeno tudi srečanje obeh predsednikov s slovenskimi in grškimi gospodarstveniki drugi dan uradnega obiska grškega predsednika.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Helenske republike dr. Karolosa Papouliasa (FA BOBO)Predsednik dr. Karolos Papoulias se je zahvalil za sprejem in tudi sam izpostavil, da je kakovost političnih odnosov med državama na zelo visoki ravni. Poudaril je, da imata Slovenija in Grčija veliko skupnih stališč in da sta kot dve manjši državi članici Evropske unije zainteresirani za medsebojno podporo. Podprl je skupen nastop obeh držav na drugih trgih, ne le v regiji Jugovzhodne Evrope, ampak tudi širše. Zavzel pa se je tudi za sodelovanje držav na področju energetike in na kulturnem področju. Slovenskega predsednika dr. Danila Türka je ob tem povabil na slovesnost ob odprtju novega muzeja kulture v prostorih atenske Akropole.

Sogovornika sta obravnavala tudi priprave na konferenco Združenih narodov o podnebnih spremembah, ki bo potekala decembra 2009 v Köbenhavnu. Glede možnosti za uspeh konference sta bila predsednika zadržano optimistična. Izrazila sta upanje, da bo na njej sprejet zavezujoč politični dogovor, ki bo zagotovil zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v ozračje. Spregovorila sta tudi o institucionalni reformi Evropske unije in poudarila interes manjših držav članic, da vplivajo na izbiro visokih političnih predstavnikov unije in na razporeditev pristojnosti med evropskimi institucijami.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Helenske republike dr. Karolosa Papouliasa (FA BOBO)Predsednik Türk je dejal, da si Slovenija prizadeva na nove načine razvijati izročilo antične modrosti in mediteranske kulture. Del teh prizadevanj je tudi Evro-sredozemska univerza s sedežem v Portorožu, zato je pozval k čimboljšemu sodelovanju visokošolskih institucij v sredozemskem prostoru pri tem projektu. Predsedniku Helenske republike je predstavil tudi slovensko kandidaturo za sedež evropske agencije za sodelovanje energetskih regulatorjev (ACER).

Slovenski in grški predsednik sta govorila tudi o razmerah na Zahodnem Balkanu in podprla približevanje vseh držav s tega območja Evropski uniji. Predsednik Türk se je zavzel za reševanje dvostranskih vprašanj med državami v regiji in sogovorniku predstavil arbitražni sporazum o reševanju mejnega vprašanja med Slovenijo in Hrvaško. Predsednik Papoulias je pozdravil arbitražni sporazum in izrazil željo, da bi ga državi kmalu tudi ratificirali. Tudi sam je izrekel podporo nadaljnji širitvi Evropske unije na države Zahodnega Balkana, podprl pa je tudi vključitev Turčije, ko bo izpolnila vse pogoje, ki so s tem povezani.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Helenske republike dr. Karolosa Papouliasa (FA BOBO)Predsednik Türk je dejal, da bo Slovenija tudi v prihodnje v vseh kontekstih delovala za mir in varnost, predsednika Papouliasa pa je seznanil s slovensko kandidaturo za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani