archived page

Izjava predsednika republike po volitvah v državni zbor

Ljubljana, 5.12.2011  |  izjava


Državljankam in državljanom se zahvaljujem za udeležbo na predčasnih volitvah v državni zbor. Dobra volilna udeležba je pokazala, da se zaupanje v demokracijo ni omajalo. Ljudje zaupajo v demokratične procese in se zavedajo, da lahko le tako iščemo dobre rešitve za zahtevne izzive, s katerimi se sooča slovenska družba.

Volilni rezultati še niso uradni, zato jih ne želim podrobneje komentirati, vsekakor pa je mogoče ugotoviti, da se je volja volilnega telesa jasno izrazila. Volivke in volivci so znova dokazali, da se odločajo svobodno, po lastni presoji in da so pripravljeni na spremembe. To je dobra popotnica za novo vlado, ki bo morala pri svojih odločitvah imeti podporo javnosti.

Pričakujem, da bodo vsi postopki, ki so potrebni za konstituiranje državnega zbora tekli gladko in da bo ustanovna seja še pred božičnimi prazniki. To bi omogočilo, da bi se kmalu začela tudi posvetovanja z vodji poslanskih skupin, da bom lahko državnemu zboru v najkrajšem času predlagal kandidata za predsednika vlade. V interesu nas vseh je, da čimprej dobimo novo vlado, s polnimi pooblastili.

Strankam, ki jim je uspelo prestopiti parlamentarni prag čestitam za volilni uspeh in jih pozivam k delu za skupno dobro, ne glede na to, ali bodo v vladi ali opoziciji. Državljankam in državljanom, ki so se udeležili volitev, pa se zahvaljujem za njihovo odgovorno ravnanje.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani