archived page

Predsednik Türk sprejel premierja Albanije

Ljubljana, 3.9.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Vlade Republike Albanije dr. Salija Berisho (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Vlade Republike Albanije dr. Salija Berisho, s katerim sta se pogovarjala o dvostranskem sodelovanju in nekaterih mednarodnih vprašanjih. Ocenila sta, da dvostransko sodelovanje dobro napreduje. Krepi se tudi gospodarsko sodelovanje, čeprav sta sogovornika izpostavila, da je blagovna menjava še vedno na razmeroma nizki ravni, zato bi jo morali okrepiti ter izkoristiti dejstvo, da se Albanija kljub recesiji dobro razvija in beleži triodstotno gospodarsko rast.

Sogovornika sta obravnavala tudi politična posvetovanja med državama, ki zadevajo širši krog mednarodnih tem, med katerimi so tudi vprašanja transformacije v arabskem svetu in uporabnosti izkušenj Albanije, za katero sta značilna verska strpnost in zmerni islam, v komunikacijah z arabskimi državami. Albanija tačas predseduje Svetu Evrope in lahko odigra koristno vlogo tudi v komunikaciji med Svetom Evrope in državami Južnega Sredozemlja.

Slovenski predsednik in albanski premier sta se posvetila tudi odnosom na Balkanu. Kot spodbuden sta ocenila napredek z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo in približevanjem Črne gore. Kljub temu pa obstaja določena negotovost v nekaterih drugih vprašanjih Balkana, vključno z odnosi med Beogradom in Prištino ter položajem Makedonije. Sogovornika sta se ob tem zavzela za čim boljše napredovanje Makedonije v smeri Evropske unije in večjo pozornost Bruslja vsem vprašanjem, ki jih je treba v tem kontekstu rešiti.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani