archived page

Predsednik z albanskimi sogovorniki o sodelovanju med državama

Tirana, Drač, 19.2.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je na pokopališču mučenikov v Tirani položil venec k spomeniku Mati Albanija (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je drugi dan uradnega obiska v Republiki Albaniji na pokopališču mučenikov v albanskem glavnem mestu Tirana položil venec k spomeniku Mati Albanija. V nadaljevanju se je srečal s predsednikom Vlade Republike Albanije dr. Salijo Berishem, s katerim sta opravila daljši razgovor. Pogovarjala sta se o podrobnostih uspešne albanske tranzicije in o procesu vključevanja Albanije v evro-atlantske integracije. Predsednik dr. Danilo Türk je že v uvodu obvestil albanskega predsednika vlade o slovenski ratifikaciji protokola o vstopu Albanije v zvezo Nato. Predsednik vlade dr. Sali Berisha se je zahvalil slovenskemu predsedniku za podporo in ob tem izrazil mnenje, da gre za zgodovinski trenutek, ki je tudi pomemben korak Albanije na njeni prednostni poti proti Evropski uniji. Spregovorila sta tudi o želji Republike Albanije, da čimprej postane kandidatka za članstvo v Evropski uniji, in izmenjala mnenja o razmerah v regiji.

Albanski predsednik vlade je slovenskemu predsedniku opisal uspehe, ki so jih dosegli pri izvajanju reform, za kar je Albanija dobila tudi pozitivne ocene Evropske komisije. Najpomembnejše korake so po njegovih besedah naredili na področjih javnih razpisov, varčevanja državne uprave ter boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu. Raven varnosti naj bi tako v Albaniji zaradi novih ukrepov dosegla povprečno raven varnosti v Evropski uniji, kar velja tako za varnost oseb kot tudi za varnost tujih naložb. Raven korupcije se je v Albaniji drastično znižala in je med najnižjimi v regiji, je povedal albanski premier, ki je slovenskemu predsedniku predstavil tudi program tujih investicij in načrtovane gospodarske reforme.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Vlade Republike Albanije dr. Salijo Berishem (FA BOBO)Sogovornika sta v nadaljevanju obravnavala možnosti, ki jih imajo predstavniki slovenskega gospodarstva za sklepanje poslov v Albaniji. Albanski predsednik vlade je izrazil zadovoljstvo zaradi prihoda slovenske gospodarske delegacije in naštel nekaj najbolj zanimivih področij za slovenske investicije, pri čemer je izpostavil zlasti načrte pri razvoju turizma ob Jadranskem in Jonskem morju ter področja energetike, kmetijstva in farmacije. Po njegovih besedah bo albanska vlada, kjer je to v njeni pristojnosti, podprla morebitne slovenske investitorje.

Poseben pomen je predsednik vlade dr. Sali Berisha pripisal načrtom gradnje avtocest in druge infrastrukture ter predvsem načrtovani gradnji 400 hidroelektrarn v bližnji prihodnosti. Govorila sta tudi o diverzifikaciji energetskih virov, pri čemer je albanski premier predsedniku dr. Danilu Türku predstavil načrt albanskega sodelovanja pri predvideni gradnji transjadranskega plinovoda TAP (Trans Adriatic Pipeline). Gre za načrt, ki bi lahko konkuriral drugim plinovodom v regiji in ki naj bi povezoval ležišča plina v Kaspijskem bazenu, zlasti v Azerbajdžanu, z Zahodno Evropo. Po njegovih besedah se za načrt zanima več držav, med njimi tudi Turčija, Hrvaška in Švica, kjer naj bi se plinovod zaključil. Med energetskimi projekti je omenil tudi načrt gradnje skupne jedrske elektrarne z več državami v regiji.

Srečanje predsednika republike dr. Danila Türka s predsednico Parlamenta Republike Albanije Jozefine Çoba Topalli (FA BOBO)Predsednik dr. Danilo Türk se je zatem srečal s predsednico Parlamenta Republike Albanije Jozefine Çoba Topalli, s katero se je pogovarjal o dobrih odnosih med državama, sodelovanju parlamentov obeh držav in pomenu nedavne ustanovitve parlamentarnih skupin prijateljstva med državama. Predsednica albanskega parlamenta je slovenskemu predsedniku opisala nekatere osrednje naloge albanskega parlamenta in se osredotočila zlasti na pripravo bližnjih parlamentarnih volitev, ki bodo zaradi nove zakonodaje predstavljale zgodovinski mejnik v razvoju demokracije v Albaniji. Pogovarjala sta se tudi o nalogah parlamenta pri izvajanju reform, ki jih izvaja Albanija na poti v Evropsko unijo in o problematiki sprejemanja zakona o lustraciji, kot enega od osrednjih ciljev pa je predsednica parlamenta predstavila liberalizacijo viznega režima. Ta ima po njenih besedah zaradi zgodovinske izolacije Albanije v prejšnjem stoletju za Albance tudi poseben simboličen pomen. Analizirala sta tudi razmere v regiji in se strinjala, da se položaj izboljšuje tudi na Kosovu. Slovenski predsednik se je po pogovoru srečal s člani albansko-slovenske parlamentarne skupine prijateljstva.

Predsednik dr. Danilo Türk se je srečal z županom Tirane Edijem Ramo in postal častni občan mesta Tirana (FA BOBO)Nato se je predsednik srečal še z županom albanskega glavnega mesta Tirana Edijem Ramo, s katerim sta se pogovarjala o posebnostih arhitekturnega in urbanističnega razvoja Tirane, zaradi katerega postaja albanska prestolnica eno od najbolj dinamičnih in zanimivih evropskih mest. Na koncu razgovora je župan dr. Danilu Türku predal častni ključ mesta Tirane, s čimer je predsednik republike postal častni občan mesta Tirana. Predsednik je svoj uradni obisk sklenil z udeležbo in nagovorom na albansko-slovenskem poslovnem forumu v Draču, ki ga je organizirala Gospodarska zbornica Republike Albanije.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani