archived page

Udeležba predsednika republike na Vrhu OVSE

Astana, 1.12.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se udeležuje Vrhunskega zasedanja Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se udeležuje Vrhunskega zasedanja Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE), ki se je začelo z otvoritveno slovesnostjo v Astani, glavnem mestu Kazahstana. Nastop slovenskega predsednika na plenarnem zasedanju je predviden za jutri dopoldan po lokalnem času, danes pa je imel predsednik ob robu Vrha OVSE več dvostranskih srečanj.

Predsednik dr. Danilo Türk se je ločeno srečal s predsednikom Republike Armenije Serzhem Sargsyanom in predsednikom Republike Azerbajdžan dr. Ilhamom Alijevom. Pogovarjali so se predvsem o razmerah v Gorskem Karabahu in možnostih za politično rešitev tega dolgoletnega konflikta. Predsednik Republike Slovenije je sogovornika seznanil z vsebino pogovorov na nedavnem uradnem obisku v Ruski federaciji, kjer se je o problematiki Gorskega Karabaha pogovarjal z ruskim predsednikom dr. Dmitrijem Medvedjevom. Predsednika Armenije in Azerbjadžana sta slovenskemu predsedniku pojasnila svoje poglede na predloge za rešitev konflikta.

V času kosila se je predsednik dr. Danilo Türk pogovarjal s predsednikom Islamske republike Afganistan Hamidom Karzajem. Govorila sta o vprašanjih, ki zadevajo politično zbliževanje v Afganistanu in ustvarjanje pogojev za umik tujih sil. Po oceni predsednika Karzaja je letošnja mirovna skupščina dala zadovoljive rezultate. Mirovni svet, ki je bil ustanovljen na tej podlagi, že dela in računa na resen politični dialog. Predsednik Türk je poudaril, da morajo biti politični procesi najpomembnejša prioriteta v naporih za urejanje razmer v Afganistanu.

Predsednik dr. Danilo Türk se je ob robu Vrha OVSE v Astani srečal tudi z ministrom za zunanje zadeve Republike Poljske Radosławom Sikorskim, s katerim sta govorila predvsem o delovanju Evropske unije in ukrepih za premagovanje gospodarske in finančne krize. Poljski zunanji minister je slovenskega predsednika seznanil tudi s prioritetami poljskega predsedovanja Evropski uniji v drugi polovici prihodnjega leta.

Z ministrom za zunanje zadeve Avstralije Kevinom Michaelom Ruddom je predsednik dr. Danilo Türk govoril o globalnih gospodarskih razmerah in strategijah za izhod iz krize, avstralski zunanji minister pa je predstavil tudi poglede Avstralije na problematiko klimatskih sprememb.
Srečanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka s predsednikom Republike Kazahstan Nursultanom Nazarbajevom (foto: Stanko Gruden/STA)
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se udeležuje Vrhunskega zasedanja Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (foto: Stanko Gruden/STA)
Srečanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka s predsednikom Republike Armenije Serzhem Sargsyanom (foto: Stanko Gruden/STA)
Srečanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka s predsednikom Republike Azerbajdžan dr. Ilhamom Alijevom (foto: Stanko Gruden/STA)

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani