archived page

Slovenski in poljski predsednik o mednarodnih temah

Jurata, 13.9.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk na neformalnem srečanju s predsednikom Republike Poljske Lechom Kaczyńskim v njegovi letni rezidenci (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je drugi dan obiska na Poljskem, kjer se je včeraj kot posebni gost udeležil srečanja predsednikov držav članic Višegrajske skupine, sestal še s svojim gostiteljem, predsednikom Republike Poljske Lechom Kaczyńskim. Sogovornika sta v letni rezidenci poljskega predsednika, v Jurati na obali Baltika, v obširni neformalni izmenjavi mnenj govorila predvsem o evropskih in mednarodnih temah.

Poljski predsednik Kaczyński je slovenskemu predsedniku Türku predstavil svoje poglede na aktualna vprašanja v Srednji Evropi, na Kavkazu in v Srednji Aziji. Govorila sta tudi o vprašanjih, ki se dotikajo Balkana in o temah na dnevnem redu Organizacije združenih narodov - med njimi predvsem o reformah v okviru svetovne organizacije in kriznih žariščih, še posebej o Afganistanu. Predsednik republike dr. Danilo Türk ocenjuje, da so tovrstne neformalne izmenjave mnenj koristne, saj omogočajo boljše razumevanje problemov, s katerimi se sooča mednarodna skupnost, ter bolj učinkovito iskanje odgovorov, ki jih svet potrebuje.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk na neformalnem srečanju s predsednikom Republike Poljske Lechom Kaczyńskim v njegovi letni rezidenci (FA BOBO)Predsednika sta izmenjala tudi misli o načinih posvetovanj, ki jih potrebujejo tako Višegrajska skupina, kot tudi druge države, ki z njo že sodelujejo. Nove članice Evropske unije imajo močan skupen interes za jasnejše opredeljevanje svojih prioritet in za krepitev položaja v procesih odločanja znotraj Unije pa tudi za večje uveljavljanje v okviru Združenih narodov in drugih mednarodnih organizacij.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani