archived page

Predsednik na svetovnem forumu OECD o merjenju družbenega napredka

Busan, 27.10.2009  |  sporočilo za javnost

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil 3. svetovnega foruma OECD z naslovom "Statistika, znanje in politika - Merjenje napredka, oblikovanje vizij, izboljšanje življenja" (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je na povabilo generalnega sekretarja Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angela Gurríe udeležil 3. svetovnega foruma OECD z naslovom "Statistika, znanje in politika - Merjenje napredka, oblikovanje vizij, izboljšanje življenja", ki poteka v južnokorejskem mestu Busan. Predsednik je na otvoritvenem zasedanju foruma nastopil kot glavni uvodni govornik.

Predsednik dr. Danilo Türk je v svojem govoru opozoril, da je merjenje družbenega napredka kritičnega pomena za razvoj ter posredno za politično stabilnost in mir. Poudaril je, da v časih nizkih pričakovanih stopenj gospodarske rasti in visoke nezaposlenosti bruto družbeni proizvod ne more biti zadosten kriterij za merjenje družbenega napredka ter merjenje implementacije ekonomskih, socialnih in kulturnih pravic. Človekove pravice, kot so pravica do dela, pravica do izobrazbe in pravica do najvišjega dostopnega standarda fizičnega in mentalnega zdravja, je namreč mogoče implementirati le postopno, družba pa mora po predsednikovih besedah tudi v časih recesije zaščititi najbolj ranljive družbene skupine.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil 3. svetovnega foruma OECD z naslovom "Statistika, znanje in politika - Merjenje napredka, oblikovanje vizij, izboljšanje življenja" (FA BOBO)Pri oblikovanju celovitih nacionalnih politik razvoja je potrebno upoštevati take kazalnike, kot sta porazdelitev dohodka in participacija v procesih odločanja. Predsednik je poudaril, da za razvoj niso dovolj socialne pomoči, ampak je rešitev le v produktivnem in dostojnem delu. Za dosego dostojnega dela je pomembno predvsem izboljšati pogoje dela in poiskati nove pristope pri organizaciji dela. Potrebujemo pa tudi skladen in celovit okvir politik v iskanju pristopov k novim oblikam plačanega dela, kot so socialno podjetništvo, prostovoljstvo in druge zaposlitvene možnosti. Vse te vidike razvoja je treba meriti, za to pa so potrebne ustrezne metode, ki bodo zagotovile merjenje in primerjavo razvojnih politik. V tej zvezi je predsednik komentiral tudi ključne ugotovitve in sugestije poročila Josepha Stiglitza, Amartye Sena in Jean-Paula Fitoussija, ki se ukvarja prav s temi vidiki dojemanja in merjenja razvoja.

Predsednik dr. Danilo Türk se je v svojem govoru dotaknil tudi uresničevanja razvojnih ciljev tisočletja, ki ne poteka v skladu s pričakovanji. Poudaril je, da je potrebno napredek pri doseganju razvojnih ciljev meriti tudi v časovnih okvirih in pri tem upoštevati začetno stopnjo razvoja posamezne družbe. Na ta način bomo namreč bolje razumeli, koliko časa potrebuje posamezna družba, da se približa želenim stopnjam razvoja na posameznih področjih.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z generalnim sekretarjem Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angelom Gurríem (FA BOBO)Predsednik se je popoldne po lokalnem času srečal z generalnim sekretarjem OECD Angelom Gurrío, ki je predstavil aktualne dejavnosti in analize OECD na področjih politike zaposlovanja, uvajanja zelenih tehnologij in drugih vprašanj, ki so povezana s pripravo na podnebno konferenco Združenih narodov, ki bo potekala decembra v Kopenhagnu.

Sogovornika sta se pogovarjala tudi o glavni temi foruma OECD, merjenju družbenega razvoja. Pri tem sta se posebej posvetila področju dela in zaposlovanja, zlasti zaposlovanja mladih. Generalni sekretar Angel Gurría je izrazil zadovoljstvo zaradi napredovanja Republike Slovenije pri včlanitvi v OECD. Opozoril pa je, da ostajajo odprta vprašanja na področju upravljanja podjetij, zlasti podjetij z državno udeležbo, čemur bi morali po njegovih besedah posvetiti vso pozornost. Predsednik dr. Danilo Türk pa je dejal, da je pri odpravljanju pomanjkljivosti na tem področju treba iskati odgovore v dobrih praksah v primerljivih državah po svetu.

Predsednik dr. Danilo Türk se je ob robu zasedanja foruma OECD srečal tudi z županom mesta Busan dr. Hur Nam-sikom.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani