archived page

Predsednik pozdravil podpis arbitražnega sporazuma

Ljubljana, 4.11.2009  |  izjava


Izjava predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka ob podpisu arbitražnega sporazuma s Hrvaško
Ljubljana, 4. november 2009


Predsednik republike dr. Danilo Türk pozdravlja podpis Arbitražnega sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške. Predsednika vlad Republike Slovenije in Republike Hrvaške sta z današnjim podpisom v Stockholmu opravila pomembno dejanje na poti reševanja mejnega vprašanja med državama. Parlamenta obeh držav bosta tako dobila priložnost, da v postopku ratifikacije sporazuma dokončno odločita o arbitražnem sodišču in s tem tudi o rešitvi mejnega vprašanja.

Predsednik republike pozdravlja tudi krepitev medsebojnega zaupanja med vladama obeh držav, do katerega je prišlo v preteklih mesecih. To je bistven pogoj za uspešno rešitev spora o meji. V nadaljnjih postopkih bo treba poskrbeti za utrditev zaupanja med državama in za pravično rešitev spora. Ta rešitev mora biti v korist obeh držav in njunega bodočega sožitja, nobena od obeh držav pa ne sme dobiti občutka, da je karkoli žrtvovala ali pa pridobila na račun druge. Vsak arbitražni sporazum in vsak proces reševanja spora prinaša s seboj določeno tveganje, pomembno pa je, da danes podpisani sporazum omogoča pravično rešitev za obe državi, rešitev, ki bo zagotovila uresničitev nacionalnih interesov Slovenije.

Predsednik republike poziva k skrbni preučitvi danes podpisanega arbitražnega sporazuma, k trezni razpravi o tem sporazumu in k premišljenim nadaljnjim korakom, ki naj privedejo do uspešne in pravične rešitve.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani