archived page

Bilateralna srečanja ob robu svetovne podnebne konference

Ženeva, 4.9.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je ob robu 3. svetovne podnebne konference v Ženevi srečal z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Ban Ki-moonom, generalnim sekretarjem Svetovne meteorološke organizacije Michelom Jarraudom, generalno direktorico Svetovne zdravstvene organizacije dr. Margaret Chan, generalnim direktorjem Mednarodne organizacije dela Juanom Somavío, generalnim direktorjem Urada Združenih narodov v Ženevi Sergeiem Ordzhonikidzejem, knezom Albertom II. Monaškim in podpredsednikom Republike Kolumbije Franciscom Santosom Calderónom.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Ban Ki-moonom (FA BOBO)Predsednik dr. Danilo Türk in generalni sekretar OZN Ban Ki-moon sta poudarila potrebo po odločilnem napredku pri doseganju globalnega dogovora o ukrepanju za preprečevanje klimatskih sprememb. Temu vprašanju bo posvečena tudi 15. svetovna konferenca pogodbenic Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja, ki bo potekala decembra letos v Kopenhagnu. Sogovornika sta se strinjala, da so za dosego tega cilja izrednega pomena mednarodni stiki v času pred konferenco. Generalni sekretar OZN se je ob tej priložnosti tudi zahvalil slovenskemu predsedniku za njegov prispevek ter aktivno udeležbo na svetovni podnebni konferenci.
Srečanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka z generalnim sekretarjem Svetovne meteorološke organizacije Michelom Jarraudom (FA BOBO)Tudi v pogovoru z generalnim sekretarjem Svetovne meteorološke organizacije je bilo v ospredju vprašanje boja proti podnebnim spremembam. Sogovornika sta poudarila, da Evropska unija ne sme izgubiti zagona in prave smeri pri potrebnem ukrepanju na tem področju. Generalni sekretar Michel Jarraud je izpostavil, da je tudi udeležba slovenskega predsednika na svetovni podnebni konferenci pokazatelj, da so države Evropske unije resno pristopile k temu vprašanju.
Predsednik dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se srečala z generalno direktorico Svetovne zdravstvene organizacije dr. Margaret Chan in zaposleno v SZO Jelko Zupan (FA BOBO)Z generalno direktorico Svetovne zdravstvene organizacije sta obravnavala različna aktualna vprašanja s področja zdravstva. Poudarila sta predvsem potrebo po reformi zdravstvenega sistema in njegovega prilagajanja potrebam državljank in državljanov. Dotaknila pa sta se tudi vprašanja širjenja nove gripe in primernega varstva prebivalcev, tako z vidika različnih oblik preventive kot tudi zdravljenja in preprečevanja težjih zapletov pri okužbah. Generalna direktorica dr. Margaret Chan je prispevek slovenskega predsedovanja Evropski uniji k pomenu Svetovne zdravstvene organizacije označila za temeljnega.
Srečanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka z generalnim direktorjem Mednarodne organizacije dela Juanom Somavío (FA BOBO)Pogovor z generalnim direktorjem Mednarodne organizacije dela je bil posvečen vprašanju reševanja posledic svetovne gospodarske krize in potrebnega ukrepanja zaradi povečanja števila brezposelnih, katerim mora država izkazati posebno občutljivost. Strinjala sta se, da se je treba vprašanj vzpodbujanja gospodarske rasti in odpiranja novih delovnih mest reševati sočasno in kar se da učinkovito. Generalni direktor Juan Somavía je dejal, da k temu cilju lahko pripomore tudi Mednarodna organizacija dela, ki razpolaga s potrebnim znanjem in izkušnjami. Sogovornika sta izpostavila, da je za zagotovitev ustrezne socialne varnosti prizadetih v času krize potrebna jasna politična usmeritev in odločno politično vodstvo.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal z generalnim direktorjem Urada Združenih narodov v Ženevi Sergeiem Ordzhonikidzejem (FA BOBO)Predsednik dr. Danilo Türk je z generalnim direktorjem Urada Združenih narodov v Ženevi Sergeiem Ordzhonikidzejem govoril predvsem o vlogi Slovenije v regiji, o razmerah na Kosovu ter reformi Organizacije združenih narodov in njenega najvišjega organa, Varnostnega sveta.
Srečanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka s knezom Albertom II. Monaškim (FA BOBO)S knezom Albertom II. Monaškim je slovenski predsednik govoril predvsem o nadaljnjem medsebojnem sodelovanju pri različnih projektih v Sredozemlju, ki krepijo mir, razvoj in sodelovanje na tem območju. Strinjala sta se, da lahko tudi manjše države pomembno prispevajo k tem ciljem. Kot dober primer takšnih aktivnosti sta izpostavila rehabilitacijo otrok iz Gaze v Sloveniji.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s podpredsednikom Republike Kolumbije Franciscom Santosom Calderónom (FA BOBO)S podpredsednikom Republike Kolumbije sta poudarila predvsem potrebo po nadaljnjih svetovnih prizadevanjih na področju odstranjevanja pehotnih min v različnih državah sveta. Kolumbijski podpredsednik Francisco Santos Calderón je izpostavil, da se je Republika Slovenija na tem področju že izkazala s pomembnimi uspehi. Zato je vnovič povabil slovenskega predsednika, da se udeleži Vrha o svetu brez min, ki bo potekal konec letošnjega leta v kolumbijskem mestu Cartagena, saj bi s tem dogodku dal pomemben prispevek na simbolni in vsebinski ravni.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani