archived page

Predsednik izkoriščanje migrantskih delavcev označil kot nacionalno sramoto

Ljubljana, 1.9.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Socialni center Rog, kjer se je srečal z aktivisti Nevidnih delavcev sveta (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Socialni center Rog, kjer se je srečal z aktivisti Nevidnih delavcev sveta (IWW). Pogovarjali so se o kršitvah pravic migrantskih in drugih delavcev, ki so se znašli v največji stiski in ki jim delodajalci po več mesecev ne plačujejo plač in prispevkov. Nekateri med njimi so tudi izgubili službe in so se morali vrniti v Bosno in Hercegovino brez nadomestil.

Predsednik republike je poudaril, da gre pri tem vprašanju tudi za problem človekovih pravic in za nacionalno sramoto. Dodal je, da ni prav, da imamo "nevidne delavce". Problemi morajo biti vidni. Kot je pojasnil, je to tudi namen njegovega obiska, s katerim želi prispevati k večji vidnosti teh problemov in k njihovemu reševanju.

Predsednik je izrazil pričakovanje, da se bodo glede teh vprašanj močneje angažirali slovenski sindikati in Vlada Republike Slovenije. Med možnimi rešitvami je omenil okrepitev Javnega jamstvenega in preživninskega sklada z dodatnimi sredstvi za pomoč delavcem, ki po sedanji ureditvi niso upravičeni do denarne pomoči v primeru izgube zaposlitve. Zavzel se je tudi za zakonske spremembe.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Socialni center Rog, kjer se je srečal z aktivisti Nevidnih delavcev sveta (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je opozoril tudi na problem funkcioniranja nadzornih služb ter pozval k hitrejšemu, učinkovitejšemu in bolj energičnemu delovanju inšpekcijskih služb. Glede delavcev, ki so se že vrnili v Bosno in Hercegovino, pa je izpostavil, da se prav te dni zaključuje proces ratifikacije socialnega sporazuma med Slovenijo ter Bosno in Hercegovino, ki ustvarja pravni okvir za izplačilo denarnih nadomestil tem delavcem.

Predstavnik Nevidnih delavcev sveta Irfan Beširević se je zahvalil predsedniku republike za obisk in za pripravljenost na sodelovanje pri reševanju problemov migrantskih delavcev v Sloveniji. Opozoril je, da ne gre samo za vprašanje neizplačanih plač in prispevkov, ampak tudi za splošno vključenost migrantskih delavcev v socialno državo in za njihovo pravico do nadaljnjega izobraževanja v Sloveniji.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Socialni center Rog, kjer se je srečal z aktivisti Nevidnih delavcev sveta (foto: Stanko Gruden/STA)Sogovorniki so izpostavili tudi položaj delavcev pri podizvajalcih Luke Koper, ki so po koncu stavke vključeni v dialog z delodajalci in upravo luke. Opozorili so, da ta dialog ne poteka dobro, zato se je predsednik republike dr. Danilo Türk zavzel za njegovo pospešitev.

V pogovoru so se udeleženci dotaknili tudi finančnih sredstev, ki jih je letos spomladi vlada namenila za najnujnejšo humanitarno pomoč delavcem, ki so se znašli v najhujši humanitarni stiski. Ta politika vlade je nujna in zelo dobra, ostaja pa še nekaj vprašanj v zvezi z vlogami za pomoč, na katere prosilci še niso dobili odgovorov.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani