archived page

Predsednik ob odprtju kuharsko-slaščičarskega izobaževalnega centra

Kamnik, 29.2.2012  |  govor


Pozdravni nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na slovesnem odprtju prostorov izobraževalnega centra Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije
Kamnik, 29. februar 2012


Spoštovani predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije Tomaž Vozelj,
spoštovani predsednik Svetovne kuharske zveze Gissur Gudmundsson,
drage kuharice, slaščičarke, kuharji in slaščičarji,
dragi gostje,

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnega odprtja prostorov izobraževalnega centra Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije (foto: Stanko Gruden/STA)vesel sem bil vašega povabila. Spremljam vaše aktivnosti. To srečanje z vami je tudi priložnost, da se vam zahvalim za dogodke, ki ste jih organizirali v preteklih letih, ko ste pripravili dobrodelno večerjo članov slovenske nacionalne kuharske ekipe, ki je zastopala Slovenijo na svetovnem kulinaričnem tekmovanju v Luksemburgu.

Izkupiček te večerje ste namenili Fundaciji Pustimo jim sanje, katere poslanstvo je preprečevanje nasilja nad otroki ter pomoč kriznim centrom za otroke in mladostnike, kamor se zatečejo otroci pred nasiljem. Ta akcija je imela plemenit cilj in za sodelovanje v njej se vam zahvaljujem.

Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije je prepoznano tudi po mnogih drugih dobrih delih, saj ste pripravili nadvse odmevne akcije, kot so "Kuhajmo za brezdomce" in več dogodkov v svetovnem merilu, kot npr. "Kuharji sveta proti lakoti v Afriki". To so pomembne humanitarne geste.

Poklic kuharjev in slaščičarjev ima močno profesionalno identiteto in tudi dolgo zgodovino. Je del ekonomije in je del kulture v sleherni družbi in sleherni civilizaciji. Tako je bilo nekoč, tako je danes in tako bo tudi v prihodnje. V naših časih pa je to tudi čedalje bolj zahteven poklic.

V Sloveniji je prvo kuharsko knjigo napisal Valentin Vodnik leta 1799. Slovenskim kuharjem je podelila pravico delovanja že Marija Terezija v času Habsburške monarhije. Torej korenine delovanja segajo že kar daleč v preteklost in prav je, da se tega zavedamo tudi danes.

Ves ta čas se kuharji in slaščičarji lahko pohvalite z mnogimi in odmevnimi priznanji, pa tudi z zmagami na različnih mednarodnih tekmovanjih, kjer ste Slovenijo zastopali nadvse uspešno in osvajali medalje. Kuharji ste nosilci tradicije, ste avtorji mnogih knjig o kulinariki in kuharski umetnosti z bogatimi recepti in z opisom kulture prehranjevanja. Ni naključno, da so te knjige med najbolj prodajanimi in najbolj branimi knjigami, kar jih imamo v Sloveniji. Ste tudi inovatorji, ki svoje delo prilagajate zahtevam našega časa. To pa je seveda čas vse bolj urbaniziranega načina življenja, ki zahteva prilagajanje, za katerega je potrebna tudi vaša ustvarjalnost.

Slovenska nacionalna ekipa, ki nas zastopa na vseh koncih sveta, nas pravzaprav vedno razveseli z dobrimi tekmovalnimi rezultati in uspehi. Ste tudi odlični organizatorji. Pred kratkim ste organizirali nadvse odmevno mednarodno tekmovanje za naziv najboljšega kuharja južne Evrope. Taki dogodki so nadvse potrebni, saj odpirajo nove poti in poslovne priložnosti, pa tudi novo znanje na področju kulinarike in prehranjevalne kulture.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnega odprtja prostorov izobraževalnega centra Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije (foto: Stanko Gruden/STA)Kuharji in slaščičarji imate mnogo odlik. Zanesljivo ste tisti, ki imate radi svoj poklic, in prepričan sem, da do njega niste prišli po naključju, ampak zavestno in s trdnim prepričanjem, da je izbira prava.

Vaš prispevek k zdravi prehrani, pravi izbiri hrane in pravilnemu prehranjevanju, je nadvse pomemben. Vaša uporaba standardnih kulinaričnih spoznanj in domačih sestavin postaja vse bolj raznovrstna. Tudi sam pogosto obiskujem različne dele Slovenije in vidim, kako napreduje naša kulinarika. Pozdravljam inovacije, ki že ustvarjajo nekaj, kar bi lahko poimenovali "La nouvelle cuisine à la Slovène". Verjamem, da je to že naša stvarnost in pozdravljam vse ustvarjalne dosežke, ki so se v tem okviru zgodili in ki še nastajajo.

Temu dodajate tudi urejeno okolje, vzdušje, ki ga mnogokrat popestrite z odlično razlago o načinu prehranjevanja in o ustrezni kombinaciji pijač, o tradicijah, o domačih sestavinah in o novih idejah. In končno, ko govorimo o lačnih očeh, imamo pred sabo tudi urejenost krožnika in prefinjeno estetiko, ki jo dosežete z ustrezno razporeditvijo posameznih skrbno izbranih sestavin obloženega krožnika.

Torej kuhanje za vas ni le sestavljanje obroka po receptu, ampak je svojevrsten užitek, posredovanje informacij in vzdušje, ki je skorajda nujni sestavni del ustrezno pripravljenega obroka.

Slovesno odprtje izobraževalnega centra Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije je za vas in za vse udeležence tega slavnostnega dogodka, pa tudi za razvoj turizma, prehrambne industrije, našega gospodarstva in naše kulture, pomemben dogodek.

Prišli ste do osnovnih pogojev za utemeljevanje in razvoj vaše dejavnosti. S pomočjo sponzorjev ste si zagotovili te prostore, ki so odlično opremljeni z vsemi pripomočki, ki bodo omogočili usposabljanje in izobraževanje mladih kuharjev in slaščičarjev iz vse Slovenije.

To okolje bo omogočalo tudi prenos izkušenj in znanja starejših na mlajše kuharje. Mnogo specializiranih kuharskih delavnic za začetnike in tudi profesionalne kuharje bo veliko pripomoglo k dvigu kakovosti kulinarične kulture v Sloveniji. To pa potrebujemo, zato da bomo resnično živeli s časom, da se bomo kulturno dvigovali in da bomo dobro razvijali vse naše ustvarjalne potenciale.

Ob tej priložnosti vam čestitam za vaše uspehe. Zahvaljujem se tudi sponzorjem in donatorjem, ki so pomagali zgraditi ta izobraževalni center, saj odpira nove priložnosti in nove možnosti za usposabljanje za poklic kuharja in slaščičarja.

In seveda, veselim se vaših rezultatov in vam želim veliko uspehov v prihodnje.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani